Saken oppdateres.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt rundt 0,6 prosent fra start på ukens siste handelsdag, og er nær flat i de tidlige ettermiddagstimer.

En av dagens største tapere så langt er Quantafuel, som skal omgjøre avfallsplast til drivstoff. Selskapet la frem resultater for tredje kvartal før børsåpning, og tallene viste et underskudd før skatt på over 300 millioner kroner.

Aksjen er i skrivende stund børsens nest mest omsatte, bak Equinor, og faller nesten 15 prosent.

Før åpning fredag var oppgangen på børsen 0,77 prosent for uken, i det som har vært en vekslende handelsuke. Mandag skjøt hovedindeksen fart og stengte opp nesten fem prosent etter at Pfizer og BioNTech kom med oppløftende nyheter om sin koronavaksinekandidat.

De påfølgende dagene var det imidlertid langt mer dempet stemning, og torsdag stengte hovedindeksen nær flatt.

– Halvannen uke etter presidentvalget i USA er det nok rimelig å si at markedsutviklingen har vært annerledes enn mange ventet seg, gitt utfallet av valget, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i en morgenrapport.

«Virkeligheten innhentet markedene»

Østnor trekker frem vaksinenyheten mandag som en sentral hendelse, men påpeker at oppgangen både i aksjemarkedet og i lange renter startet forrige uke, i etterkant av valget.

Tidligere denne uken nådde både den industritunge Dow Jones-indeksen og den brede S&P 500-indeksen nye toppnoteringer i løpet av handelsdagen.

– Med nye rekordnivåer i amerikanske aksjemarkeder, lange renter på det høyeste nivået siden mars og markedets forventninger til svingninger fremover på full fart nedover, var det lite som tydet på at vi sto midt oppe i en ny smittebølge, skriver Østnor.

Torsdag ble imidlertid fasiten bred nedgang for alle de tre toneangivende indeksene på Wall Street, idet vestkyst-staten California ble den andre staten til å passere én million koronatilfeller.

Fortsatt bekymring rundt den økende koronasmitten i landet ble trukket frem som en demper for markedet, samtidig som sentralbanksjefene i USA, Storbritannia og eurosonen uttrykte bekymring over de varige skadene økonomien har fått på grunn av pandemien.

– I så måte kan man si at virkeligheten innhentet markedene i går, skriver Østnor.

Resultatrush

Før børsåpning la flere selskaper frem tall for tredje kvartal.

  • Quantafuel, en av årets mest omtalte aksjer, faller mer enn fire prosent fra start. Selskapet endte kvartalet med et underskudd før skatt på over 300 millioner kroner.
  • Entreprenørselskapet AF Gruppen økte omsetningen med over en milliard i tredje kvartal i år, sammenlignet med i fjor. Konsernet fikk et resultat før skatt på 368 millioner kroner. Aksjen stiger rundt 1,5 prosent fra start.
  • Sbanken-aksjen stiger rundt 1,4 prosent etter å ha meldt om et resultat før skatt på 274,4 millioner kroner i tredje kvartal i år. Dette er en svak nedgang fra samme periode i fjor, da selskapet hadde et resultat før skatt på 283,2 millioner.

Dalende risikoappetitt

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets trekker også frem økende smitte og nye restriksjoner.

– Risikoappetitten er på vei ned, skriver hun i en morgenrapport, og viser dessuten til sentralbanksjefens møte der mandagens vaksinenyhet ble plassert i baksetet til fordel for et hopp i koronasmitten både her hjemme og i andre land.

USA har samtidig satt ny rekord for antall registrerte tilfeller på ett døgn, med 152.000, ifølge New York Times.

Analytiker Roger Berntsen i Nordnet ventet på forhånd en nedgang på mellom 0,3 og 0,7 prosent fra start på børsen.

Også han trekker frem at de økende smittetallene øker risikoen for nye restriksjoner.

– Gitt dette er det naturlig å belage seg på at det den gjeldende situasjonen blir verre før den blir bedre, til tross for mandagens positive vaksinenyhet.

Han understreker samtidig at aksjemarkedet er fremoverskuende av natur, altså at investorer bryr seg mer om selskapenes fremtidige inntjening, enn noe annet.

– Med andre ord vil aksjemarkedene som oftest, vise tegn til bedring før smittesituasjonen gjør det, skriver han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.