Vi oppdaterer saken.

Oslo Børs falt over tre prosent ved åpning fredag morgen, men henter seg litt inn igjen og er nå ned 1,6 prosent.

Så langt er Oslo Børs ned godt over 13 prosent denne uken, noe som er den verste uken siden finanskrisen.

Under finanskrisen falt hovedindeksen på det meste over 20 prosent på en uke.

Equinor fortsetter å tynges av lavere oljepris og faller 1,6 prosent. Lakseselskapene Mowi (-1,8 prosent) og Bakkafrost (-2,8 prosent) fortsetter nedover, og det samme gjør Yara (-1,5 prosent) og DNB (-3,2 prosent).

Norwegian er derimot opp 11,8 prosent etter en kraftig snuoperasjon tidligere i dag.

«Ikke lenger vanlig korreksjon»

Pål Ringholm, kredittanalytiker i Sparebank 1 Markets, var tidlig ute og meldte at dette var en korreksjon, noe som er definert som et fall på mellom 10 og 20 prosent.

Nå antyder han at dette børsfallet kan bli verre.

– Over tre prosent ned i Asia og den tyske børsen er ned over fire prosent. Fortsetter dette med samme kraft er det ikke lenger en vanlig korreksjon, skriver Ringholm på Twitter fredag morgen.

Oslo Børs er allerede godt inne i en korreksjon. Torsdag falt hovedindeksen 4,88 prosent, den verste enkeltstående dagen siden august 2011.

Det hjelper heller ikke at oljeprisen ligger på 50,4 dollar fatet etter et fall på 15 prosent den siste uken.

Like etter åpning erklærer også Oslo Børs «stressed market conditions» i derivatmarkedet.

Frykten for koronaviruset dominerer

Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets, karakteriserer gårsdagens utvikling i aksjemarkedene som «blorødt».

– Frykten for konsekvensene av koronaviruset dominerer og S&P 500 var ned 4,4 prosent, den verste dagen siden 2011. Dermed er det samlede fallet på 12 prosent, skriver analytikeren i en rapport fredag morgen.

Bernhardsen peker på at risikoaversjonen har fortsatt over natten med kraftige børsfall i Asia. Fremtidsindeksene for de amerikanske børsene er ned rundt 1,5 prosent, og indikerer dermed videre børsfall på Wall Street.

– Utover reaksjonene i aksjemarkedet så vi en fortsettelse av flukt til trygge havner, med amerikansk ti års statsrente på 1,24 prosent, det laveste nivået noensinne.

«Panikk»

Magne Østnor, Valutastrateg i DNB Markets, mener det råder panikk i finansmarkedene.

– Etter at det kunne virke som om finansmarkedene fant fotfeste onsdag etter flere dager med børs- og rentefall, var gårsdagen av det virkelig brutale slaget, skriver han i sin morgenrapport.

Østnor viser til at amerikanske aksjemarkeder allerede har falt så mye denne uken at det er den verste uken siden finanskrisen.

– Årsaken til panikken i er ingen stor overraskelse. Koronaviruset fortsetter å spre seg til stadig flere land, nye land melder om omkomne og stadig flere streder innføres det drastiske tiltak for å stagge spredningen av viruset, skriver strategen, og fortsetter:

– At aktiviteten i første kvartal vil reduseres kraftig er det ikke lenger noen tvil om, men finansmarkedene virker å frykte at kan ta lang tid før veksten tar seg opp igjen.

Sprer seg til Tyskland og Frankrike

Koronaviruset sprer seg nå raskest i Sør-Korea, som har registrert 449 nye smittede fredag, ned fra 427 nye smittede dagen før. Det er nå flere som blir smittet i Sør-Korea enn i Kina, hvor kun 327 flere ble smittet fredag.

Utviklingen er verre i Italia, ifølge Allan von Mehren, sjefanalytiker i Danske Bank.

– Italia har nå registrert en økning i nye smittetilfeller fra 131 i går til 202 i dag. Totalt antall smittede i Italia er nå på 655, skriver von Mehren.

I Iran har antall nye smittede økt med 131 til totalt 270.

– Konklusjonen er at spredningen fortsetter å øke utenfor Kina. Innen Europa sprer det seg nå til Tyskland og Frankrike, skriver sjefanalytikeren, og sikter til at antall smittede i de to landene har økt til henholdsvis 48 og 38. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.