Onsdag kom en etterlengtet rentebeslutning fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed). Fasit ble en trippel renteheving, noe som tilsvarer en renteøkning på 0,75 prosent. Dette fikk i første runde markedene til å puste lettet ut – så snudde stemningen brått torsdag.

På Oslo Børs begynte det med forsiktig oppgang torsdag, men da handelsdagen var over, hadde hovedindeksen falt 2,6 prosent.

Fredag falt hovedindeksen på Oslo Børs forsiktig fra start, men etter en times handel var utviklingen snudd og Børsen steg over to prosent. Hovedindeksens tenger med en oppgang på 0,34 prosent.

– Vi ser svingninger opp og ned fra dag til dag nå, og vi er også tydelig på det at alt er ferskvare. Å si noe om hva som skjer fremover er skummelt, ettersom vi ser så store svingninger, spesielt i rentemarkedet, sier sjeføkonom Marius Hov i Handelsbanken til DN.

Oljeprisen faller 1,5 prosent fredag, og et fat Brent Spot nordsjøolje handles for 117 dollar fatet.

Spår usikker fremtid

I USA steg Wall Street på rentebeskjeden onsdag, før indeksene falt kraftig torsdag. Den sure stemningen smittet over på Asia-børsene, hvor det var brede fall natt til fredag norsk tid.

– Det som skjedde på onsdag var at det kom en lettelse i markedet idet Powell sa at man ikke nødvendigvis ble nødt til å gjenta denne triple hevingen av renten, sier Gonsholt Hov.

Samtidig peker seniorøkonomen på at frykten for resesjon, definert av nedgang i bruttonasjonalprodukt (bnp) i to eller flere kvartaler på rad, fortsatt tynger markedene.

– Det trengs en avklaring på om det Fed gjør nå faktisk er nok, og det vil ta tid. I tillegg er man usikker på hva som vil skje med den økonomiske veksten i mellomtiden, mener Gonsholt Hov.

– Ja, hvor lang tid da?

– Det er vanskelig å si, men det vil ta flere måneder før vi får en avklaring rundt inflasjonen. Powell har sagt at han vi se inflasjonen dempes flere måneder på rad. I tillegg er det en tidsforsinkelse på disse tallene, sier han, og legger til:

– Det blir fortsatt volatilt utover høsten.

Venter trippel heving i juli

USAs sentralbanksjef Jerome Powell var onsdag kveld krystallklar på at Fed er klare for å gjøre det som må til for å få inflasjonen ned mot målet på to prosent. I mai var den amerikanske inflasjonen på nesten ni prosent.

Styringsrenten i USA ligger nå i intervallet mellom 1,5 og 1,75 prosent. Og det er altså ventet flere doble hevinger i månedene som kommer.

Den svenske banken SEB, har imidlertid revidert opp sine prognoser på hvor raskt Fed kan heve renten på kort sikt – til tross for den amerikanske sentralbanksjefen Jerome Powells uttalelse om at en trippel renteheving ikke nødvendigvis må gjentas.

SEB tror nå det kan komme en trippel renteheving også i juli, og deretter en økning på 50 basispunkter i september, ifølge en morgenrapport fra banken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.