I januar 2016 åpnet Oslo Børs handelen av aksjer og verdipapirer på det som ofte blir omtalt som minibørsen Merkur Market. Den gangen besto markedsplassen av 11 aksjer.

Per mandag er det 29 selskaper på Merkur Market, og tirsdag ringer det norske oppdrettsselskapet Andfjord i bjellen for første gang, når det blir det 30. medlemmet av markedsplassen.

Målt i markedsverdi har de 11 selskapene gått fra en samlet markedsverdi på 3,1 milliarder kroner ved oppstarten i 2016, til en samlet markedsverdi på 27,5 milliarder kroner fordelt på 29 selskap i dag.

Quizplattformen Kahoot står for en brorpart av dette, med en markedsverdi på drøye 15 milliarder. Geir Harald Aase, kommunikasjonssjef for Oslo Børs, konstaterer at Merkur Market har fått en viktigere og viktigere rolle.

– De neste ukene ligger flere selskaper an til å komme inn på Merkur. Det henger sammen med at markedsplassen får et bedre og bedre renommé, og at mange meglerhus nå anbefaler norske og utenlandske selskaper å notere aksjene på Merkur.

Opp nesten 160 prosent

Blant noen av forskjellene mellom Merkur Market og Oslo Børs er selve opptaksprosessen. På Merkur Market tar det mellom én og to uker, mens en full notering på Oslo Børs tar mellom fire og åtte uker.

I tillegg er kravene til såkalt «due diligence» også lavere på Merkur Market enn på Oslo Børs, samtidig som at notering på Merkur ikke krever IFRS-regnskapsstandard, men «kun» norsk regnskapsstandard.

Slik ble skulpturen Merkur symbolet på Oslo Børs
– Vi har til og med oppkalt en markedsplass etter Merkur, sier kommunikasjonsdirektør Per Eikrem ved Oslo Børs.
03:10
Publisert:

Kahoot hadde sin første handelsdag på Merkur i oktober 2019, og har siden første handelsdag steget nesten 160 prosent. Oppdrettsselskapet Ice Fish Farm og energiselskapet Quantafuel ble begge notert på Merkur Market tidligere i år. Førstnevnte har steget rundt syv prosent siden plasseringen i starten av juni, mens sistnevnte har steget nesten 20 prosent siden noteringen i februar.

Quantafuel har mandag ettermiddag en markedsverdi på rundt 3,1 milliarder kroner, mens Ice Fish Farm er verdsatt til rundt 1,9 milliarder kroner.

Fra før har en rekke selskap tatt børsnoteringsveien via Merkur Market, ved å først å liste aksjene på minibørsen, for så å flytte dem over til Oslo Børs.

Blant annet gikk oppdrettsselskapet Atlantic Sapphire over fra Merkur Market til Oslo Børs i starten av mai, mens Fjord1 gjorde det samme våren 2018. Nestemann ut er Kjell Inge Røkkes Aker Biomarine, som det nylig ble kjent at skulle noteres på Merkur for så å flytte aksjene over på hovedlisten.

Ser et skifte

Meglerhuset ABG Sundal Collier var hyret som rådgiver i Andfjord-noteringen, og mener suksesshistoriene til blant andre quizplattformen Kahoot, det islandske oppdrettsselskapet Ice Fish og energiselskapet Quantafuel har åpnet øynene for mange.

– I starten i 2016 var det mange flere mindre selskaper, hvor ikke alle hadde en like hyggelig kursutvikling. Men etter hvert, og særlig i senere tid, har flere suksesshistorier avlet mer interesse for Merkur som et sted som ikke bare fungerer som en markedsplass, men også et sted hvor man kan hente penger effektivt, sier Are Andersen, leder for investment banking i meglerhuset ABG Sundal Collier.

På spørsmål om hva som er grunnen til at institusjonelle investorer, selskaper og tilretteleggere nå ser ut til å omfavne Merkur Market i større grad, svarer Andersen i ABG Sundal Collier at det har å gjøre med selskapene som nå har søkt notering der.

– Kahoot var et skifte da de kom inn i 2019. Det var et stort og attraktivt selskap med stort potensial. Kapitalutvidelsen der var også en indikasjon på at man kan hente penger. Nå har man fått en kritisk masse med gode selskaper, noe som gjør det lettere for nestemann.

Andersen påpeker at det langt fra var sikkert at Merkur Market skulle bli en attraktiv markedsplass da den ble etablert i 2016, men konstaterer at selskapene som etter hvert har notert seg der har økt interessen for minibørsen.

Fått et godt rykte

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Wealth Management mener det er tydelig at Merkur Market har fått et godt rykte som markedsplass.

Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Wealth Management.
Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Wealth Management. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Han trekker frem at både Kahoot og Quantafuel noterte seg på Merkur Market til full prising.

– Ser man på det ikke-veide gjennomsnittet for avkastningen så langt i år, så har Merkur-selskapene en avkastning på 13 prosent, hvor Kahoot og Quantafuel har steget markant siden noteringen. Det er ikke noe skepsis i markedene, sier Næss.

Markedsplassen har også den siste tiden fått oppmerksomhet for Kongsberg Automotive-aksjen. Den siste uken har bildelprodusentens aksje vært handlet både på Oslo Børs og Merkur Market til to forskjellige kurser. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.