Kampen om vaksine og behandling av koronaviruset har sendt bioteknologi- og helserelaterte aksjer til værs på Oslo Børs. Det nyter små og store norske investorer godt av. Ifølge ferske tall fra Oslo Børs har den samlede verdien på slike norske aksjer nesten doblet seg, til 28 milliarder kroner.

Kreftvaksineselskapene Vaccibody og Ultimovacs, legemiddelselskapet Bergenbio – som selv har pågående koronatester – og bioteknologiselskapet Arcticzymes er blant selskapene som har føket til værs.

Det gir store – om enn foreløpig urealiserte – gevinster for noen av Norges fremste investorer:

Jan Haudemann-Andersen har gjennom sine Datum-investeringsselskaper lenge satset stort på Vaccibody, og har siden januar opplevd en verdiøkning på sine aksjer på rundt en halv milliard kroner.
Jan Haudemann-Andersen har gjennom sine Datum-investeringsselskaper lenge satset stort på Vaccibody, og har siden januar opplevd en verdiøkning på sine aksjer på rundt en halv milliard kroner. (Foto: Elin Høyland)
  • Milliardær og investor Jan Haudemann-Andersen har gjennom sine Datum-investeringsselskaper lenge satset stort på Vaccibody, og har siden januar opplevd en verdiøkning på sine aksjer på rundt en halv milliard kroner. Totalt sitter investoren på aksjer her til en verdi på om lag 1,3 milliarder kroner.
  • Bergens-milliardæren Trond Mohn har lenge støttet forskning ved norske institusjoner, og har vært storaksjonær i bioteknologiselskapet Bergenbio lenge. Så langt i år har det gitt ham en gevinst på oppunder 300 millioner kroner, viser DNs beregninger. Hans aksjer her er verdt om lag 850 millioner kroner. Også hans søster Marit Mohn har store gevinster i Bergenbio. Trond Mohn eier om lag en fjerdedel av bioteknologiselskapet.
  • Den tidligere Sector Alarm-eieren Sjur Thorsheim har også satset stort på helserelaterte aksjer. Gjennom sitt investeringsselskapet Pro as er han største eier i både Nattopharma og det børsnoterte selskapet Arcticzymes Technologies – tidligere Biotec pharmacon. DNs beregninger viser at Thorsheim har en gevinst på sine helse- og bioteknologiaksjer på i overkant av 100 millioner kroner. Thorsheim sitter også med aksjer i Softox, som lager desinfeksjonsutstyr.
  • Milliardær og investor Bjørn Rune Gjelsten har også satset på kreftvaksine, og er største eier i Ultimovacs med en eierandel på om lag 19 prosent. Investoren har totalt skutt inn om lag 100 million er kroner i selskapet, mens aksjene hans i selskapet i dag er verdt om lag 250 millioner kroner.

– Fantastisk oppgang

Arcticzymes er børsvinneren blant de koronadrevne aksjene, med en oppgang på hele 742 prosent siden nyttår. Selskapet er dermed vekstvinner i Norden. I verdi betyr det en stigning på om lag 70 millioner kroner for Thorsheims aksjer i selskapet.

Thorsheim er svært fornøyd med børsoppturen.

– Det vil jeg si. Fantastisk oppgang, sier Thorsheim.

Samtidig understreker Thorsheim at han er en langsiktig investor.

– Jeg har ikke slengt meg på noen ny bioteknologibølge. Nattopharma og Arcticzymes har jeg vært med på i årevis. Jeg er ny i Softox for så vidt.

– Skyldes oppgangen til sektoren en koronaeffekt?

– Jeg vil tro Softox og Articzymes har hatt en koronaeffekt.

Vil alltid være aktuelt

Radiumhospitalets forskningsstiftelse har selv investert i en lang rekke større og mindre helse- og bioteknologiselskaper. Sjefen for stiftelsen, Jónas Einarsson, tror ikke oppmerksomheten rundt forskning innen helse og bioteknologi vil gi seg med det første.

– Det er helt klart en langsiktig trend, som startet for mange år siden. Helsesektoren er et marked som alltid vil være aktuelt, dessverre, sier han.

Helsesektoren er et marked som alltid vil være aktuelt, dessverre
Jónas Einarsson, Radiumhospitalets forskningsstiftelse

Samtidig med helseoppturen på børsen, har en lang rekke mindre helseselskaper benyttet anledningen til å bli notert på Oslo Børs-markedsplassen Merkur. Her har de kunnet hente inn mer penger for å fortsette veksten, og fått et mer likvid marked for kjøp og salg av aksjene. Tirsdag var første dag på Merkur Market for Exact Therapeutics, der blant andre Orkla-eier og storinvestor Stein Erik Hagen, Sundt-rederarvingene og den tidligere Skagenfondene-grunnleggeren Tor Dagfinn Veen og familien er på eiersiden.

Einarsson tror mange selskaper nå velger å gå på Merkur-børsen fordi investorene har endret syn på minibørsen.

– Årsaken er nok at investorer har syntes det er blitt en trygg og god markedsplass. Det er hvert fall det jeg hører. Det fungerer som et springbrett mot de større børsene, sier han.

Han understreker imidlertid at risikoen er høy ved investering i bioteknologiselskaper, der sannsynligheten for å lykkes med teknologien kan være usikker.

– Teknologirisiko er til stede i alle slike selskap. Jeg tror at det er mange som tenker en lav markedsrisiko, men høy teknologirisiko, avslutter han.


Det stod i den opprinnelige artikkelen at Arcticzymes Technologies var notert på Merkur Market-børsen. Det stemmer ikke, selskapet er notert på Oslo Børs.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.