Etter forrige ukes oppgang på både de europeiske og amerikanske børsene, er det nå duket for en ny uke med handel på Oslo Børs, som forrige uke falt 0,16 prosent.

På ukens første handelsdag falt hovedindeksen 0,4 prosent, etter en svak oppgang fra start.

– Markedstrender som har preget året så langt, og som alle kan være med på å forklare den positive utviklingen på børsene globalt, er fallet i lange renter, svekkelsen av dollaren, og nedgangen i energiprisene.

Det skriver valutaanalytiker Ingvild Borgen Gjerde i DNB Markets i sin morgenrapport.

– Av mer fundamentale drivere er lavere inflasjonstall enn ventet fra Europa kombinert med bedre aktivitetstall fra begge sider av Atlanteren også med på å forklare den positive stemningen i markedene, skriver hun.

Fall for Autostore

Robotlagerselskapet Autostore fortsatte fredagens fall, med en nedgang på 11,3 prosent. Det skjer etter at meglerhuset Pareto forrige uke nedgraderte aksjen fra hold til selg. Autostore-aksjen handles for 22,4 kroner.

Også DNB Markets har tatt opp dekning av Autostore med en salgsanbefaling og kursmål 18 kroner per aksje. Det fremgår av en analyse fra meglerhuset søndag kveld, skriver TDN Direkt.

Tar salgsgrep

Autostore reduserer forhåndsbetaling for sin teknologi til kunder i et forsøk på å øke salget, og vil fortsette sin juridiske kamp mot Ocado.

Det skriver Financial Times søndag etter et intervju med konsernsjef Mars Hovland Vikse og hans forgjenger Karl Johan Lier, ifølge TDN Direkt.

– Selv om e-handel og global handel ser en nedgang, vil vi som forbrukere fortsatt kjøpe på nett, og selskaper vil fortsatt investere i automatisering. Bare 15–20 prosent av lagrene globalt har automatisering, sa Vikse.

Sterkt fra laksekjempe

Den mest omsatte aksjen på Børsen mandag var Equinor som falt 1,7 prosent. Oljegiganten meldte om en kroneverdi av utbyttet på ni kroner per aksje, en time før børsåpning. Utbyttet tilsvarer tre prosent av aksjekursen. John Fredriksen-kontrollerte Frontline opplevde en oppgang på 3,7 prosent. Og DNB falt 1,7 prosent.

Før handelsstart på Børsen, leverte laksegiganten Mowi sine tall for fjerde kvartal. Resultatene viser at selskapets operasjonelle driftsresultat endte på 239 millioner euro i kvartalet, tilsvarende 2,6 milliarder norske kroner.

Mye av resultatet var drevet at høyere laksepriser, og Mowi prises til 90 milliarder kroner på Oslo Børs. Aksjeanalytiker Knut-Ivar Bakken i Sparebank 1 Markets vurderer mandagens slakteoppdatering fra Mowi som positiv.

Mandag steg Mowi-aksjen 1,7 prosent.

Gruveselskap stiger

Gruveselskapet Nordic Mining har gjennom datterselskapet Nordic Rutile inngått en global eksklusiv avtaksavtale for planlagt granatproduksjon fra Engebø for de første fem årene av produksjonen. Det meldte selskapet i en børsmelding mandag morgen.

Ved handelsstart på Oslo Børs steg aksjen nesten 16 prosent, men dagen endte med en oppgang på 12,5 prosent.

Rentemøte

Førstkommende torsdag er det duket for nytt rentemøte. På forhånd venter de fleste at Norges Bank denne gangen vil holde styringsrenten uendret.

– Det er større spenning knyttet til om Norges Bank kommer med nye signaler om renteutsiktene. På rentemøtet i desember varslet de neste renteøkning i mars. Det tror jeg fortsatt vil skje ettersom det ikke har kommet uforutsette hendelser eller data, skriver sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.

Flat oljepris

Oljeprisen er mandag morgen lite endret sammenlignet med fredag kveld. Forrige uke steg oljeprisen godt over åtte prosent. Ved endt handelsdag mandag handles et fat nordsjøolje for 84,4 dollar.

Trafikknivåene i Kina fortsetter å stige fra rekordlave nivåer etter lettelser i smittevernrestriksjonene, noe som resulterer i sterkere etterspørsel etter råolje og oljeprodukter, sier analytikere fra ANZ i et notat, ifølge Reuters gjengitt av TDN Direkt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.