Etter flere dager med brede, europeiske, amerikanske og asiatiske børsfall, snudde stemningen dramatisk på Wall Street mandag kveld norsk tid.

Særlig den teknologitunge Nasdaq-indeksen falt tungt da handelen åpnet i New York, og var ned 4,89 prosent på det meste, før den snudde dramatisk og endte 0,6 prosent i pluss.

Snuoperasjonen vil prege tirsdagen på Oslo Børs, mener aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets. Handelen mandag endte med en nedgang på 3,45 prosent, som er det bratteste fallet siden desember 2020.

– Etter i går burde vi få en bra start på dagen i hvert fall. På Wall Street i går fikk vi noe som lignet en kapitulasjon i salgspresset målt i VIX-indeksen, som var nesten opp i 40, sier han.

Da handelen åpnet på Oslo Børs klokken 09.00 steg hovedindeksen med rundt 1 prosent, før den krøp videre opp mot 1,5 prosent etter 40 minutters handel.

Teknologi og vekst stiger

Vix er den såkalte fryktindeksen, og måler investorenes forventninger til volatilitet eller svingninger. Den brukes ofte som en indikator på stemningen i markedet og steg til 37,98 poeng på formiddagen, men sank til under 30 poeng mot slutten av handelsdagen.

Dette kan ha gitt investorene tegn til at ting kunne snu.

– Er det tekniske grunner bak det som skjedde på Wall Street i går?

– Komboen «bearish sentiment» og kapitulasjon i salgspresset, målt i VIX-indeksen, har tidligere gitt veldig bra prosent på å treffe bunner. Det kom kjøpssignal på torsdag, men manglet bekreftelsen på VIX-indeksen på kortsiktig basis. Begge de signalene kom mandag kveld, sier Harper.

På Wall Street betegner man gjerne stemningen «bull» og «bear», der bjørnen tror at markedet skal ned.

Flere teknologi- og vekstselskaper steg kraftig da handelen åpnet.

  • Spill og teknologiselskapet Kahoot steg 4,8 prosent, etter en kraftig kursbarbering.
  • Medieteknologiselskapet Meltwater steg over 10 prosent.
  • Fornybar-selskaper i Aker-familien som Offshore Wind og Rec Silicon steg rundt 6 prosent.

Disse selskapene vil slite

Utenom koronapandemien, skyhøye energipriser og en uavklart situasjon mellom Ukraina og Russland, knytter markedene stor spenning til rentemøtet i den amerikanske sentralbanken som skal avholdes onsdag denne uken. Økende inflasjon har gjort at sentralbankene i flere land har økt styringsrentene, for å kjøle ned økonomien og dempe prisveksten. Denne uken får man trolig en klar pekepinn på om amerikanerne mener renten skal videre opp i mars.

Vekst- og teknologiaksjer, slik man finner mange av i Nasdaq-indeksen, har fått juling den siste tiden, og globalt har de falt 12–15 prosent. Dette er aksjer i selskaper som vokser raskt, men hvor inntektene i hovedsak skal komme frem i tid. Det gjør dem utsatt for høyere statsrenter, ettersom investeringen blir relativt sett mindre verdt.

Dette er det du bør vite om inflasjon
Finansredaktør i DN Terje Erikstad forteller deg det du trenger å vite om inflasjon.
01:23
Publisert:

– Jeg mistenker at en del av disse lavkvalitets-, lavvekstselskapene kommer til å fortsette å ha det utfordrende på mellomlang sikt, selv om de kan ha en liten rekyl i dag. Rentene skal fortsatt oppover på lengre sikt, sier Harper i DNB Markets.

Oljeprisene fortsatte å stige tirsdag morgen, og ligger nå rundt 87 dollar fatet. Dette er blant annet knyttet til bedret forbedrede utsikter i andre finansielle markeder, skriver TDN Direkt.

De asiatiske børsene har falt kraftig i morgentimene, og er stort sett i rødt, med hovedindeksen ved Sydney-børsen ned over tre prosent på det meste. Disse landene har i større grad vært skjermet for økende priser, men dette kan være i ferd med å snu.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.