Det ligger an til en opptur på Oslo Børs tirsdag. Kort tid etter åpning stiger hovedindeksen om lag 0,8 prosent.

Tirsdag etterfølger denne uken en bekmørk mandag, der hovedindeksen falt mer enn den har gjort siden de dramatiske dagene etter at Norge stengte ned i mars. Også i det øvrige Europa, samt i Asia og USA, falt børsene, noen steder drastisk. Analytikere DN snakket med slet med å peke på én enkeltfaktor for fallene.

Krise for Nel

Tirsdag ble det klart at Norne Research nedjusterer kursmålet på Nel til 24 kroner pr aksje, fra tidligere 30 kroner. Mandag falt aksjekursen til hydrogenselskapet 16,67 prosent, etter den overraskende avgangen til konsernsjef og styreleder Trevor Milton i samarbeidspartneren Nikola Motors, på en ellers svak Oslo Børs hvor det er bred nedgang.

Arctic Securities mener avgangen til Trevor Milton sannsynligvis stammer fra en kombinasjon av den pågående etterforskningen mot selskapet og press fra aksjonærer på grunn av Miltons personlighet og markedskommunikasjon.

I analysen fra Norne Research tirsdag som har overskrift «mye mer enn bare Nikola», får Nel en fortsatt kjøpsanbefaling.

Tirsdag stiger aksjekursen fra start, og er i skrivende stund opp om lag fire prosent.

Usikkerhet for banker

Handelsbanken Capital Markets nevner i sin morgenkommentar tirsdag at det ble publisert en rekke nyhetsartikler om lekkede dokumenter – omtalt som FinCEN-filene – som omhandler mulig hvitvasking gjennomført av storbanker på 2010-tallet.

«Det førte til større fall for enkelte bankaksjer gjennom dagen.», heter det i morgenrapporten.

Financial Times skriver at de asiatiske bankene Standard Chartered og HSBC – som var blant bankene som ble omtalt i dokumentlekkasjen – falt henholdsvis to og 2,9 prosent.

Samtidig er det ikke bare dokumentlekkasjen som tynger bankene. Avisen peker på at markedsverdien til de to utlånerne er mer enn halvert i løpet av året, som følge av frykt for at en potensiell konkursbølge etter nye koronautbrudd. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.