Torsdag steg Oslo Børs 0,5 prosent fra start. Dette snudde raskt, og litt før klokken 12.00 faller aksjen 0,57 prosent.
Etter at handelen stengte, endte hovedindeksen med en oppgang på 0,69 prosent. Samtidig stiger de tre toneangivende indeksene på Wall Street.
Resultatrush
Resultatsesongen er i full gang og torsdag fortsetter rushet. I morgentimene la tungvektere som DNB, Nordea og Yara frem resultater for tredje kvartal.
Nordea nådde 771 milliarder kroner i utlån til det norske markedet i tredje kvartal, fremgår det av bankens ferske tredjekvartalsrapport som ble lagt frem torsdag morgen. Det er en vekst på fire prosent, sammenlignet med tredje kvartal i fjor.
Databrikkeselskapet Nordic Semiconductor omsatte for 202 millioner dollar i tredje kvartal, en økning på 36 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor. Samtidig ble overskuddet før skatt mer enn doblet, fra 19,5 millioner dollar i tredje kvartal i fjor, til 51,3 millioner dollar i år. Aksjen falt over 11,1 prosent tidligere torsdag, og endte dagen med en nedgang på 4,55 prosent.
Hydrogenselskapet Nel omsatte for 183 millioner kroner i tredje kvartal, mens driftsresultatet endte på minus 260 millioner kroner. På forhånd var det ventet en omsetning på 247 millioner kroner og et negativt driftsresultat på 203 millioner kroner. Aksjen endte dagen med en oppgang på 0,6 prosent.
Gjødselprodusenten Yara solgte omsatte for 6,2 milliarder dollar i tredje kvartal, mot 4,5 milliarder dollar samme periode i fjor. På forhånd ventet analytikerne driftsinntekter på 5,3 milliarder dollar. Aksjen steg 6,6 prosent.
DNBs regnskap for årets tredje kvartal viser at banken hover inn inntekter fra renter på lån og innskudd. Norges største banks netto renteinntekter i kvartalet endte på 12,3 milliarder kroner, mot 9,8 milliarder kroner i samme periode i fjor. Aksjen falt 3,25 prosent.
Samtidig med at moderbanken DNB la frem kvartalstallene torsdag, kom også resultater for DNB Markets, bankens meglervirksomhet og Norges største meglerhus. Regnskapet viser at meglerhuset hadde inntekter på 1,57 milliarder kroner i årets tredje kvartal, sammenlignet med 1,4 milliarder kroner i samme periode i fjor.
Feds rentereaksjon
At indeksen tidligere falt torsdag, kan ifølge Handelsbankens sjeføkonom Marius Gonsholt Hov forklares med Wall Streets kraftige rentereaksjon onsdag, da nøkkelindeksene falt bredt etter haukaktige uttalelser fra Fed-representanter. Dette bidro til at den toårige statsrenten nå ligger nær sitt høyeste nivå siden 2007, noe som isolert sett er negativt for aksjemarkedene.
– Nå priser markedet rentetoppen til å ligge på opp til fem prosent, og det reagerer aksjemarkedet på, sier Hov.
– Vil gårsdagens rentereaksjon påvirke Oslo Børs negativt?
– Isolert sett kan det gjøre det, også når vi ser at aksjeterminer for både USA og Europa ligger i minus. Samtidig er oljeprisen litt opp, selv om den har falt litt tilbake fra dagens topp.
Avliver én million fisk
Onsdag kveld kom nyheten om at mattilsynet har pålagt oppdrettsselskapet Grieg Seafood å avlive all fisk i åtte merder ved to oppdrettsanlegg i Finnmark. Det tilsvarer omtrent én million fisk.
Årsaken til vedtaket er høy dødelighet og dårlig velferd som følge av sykdommen systemisk spironucleouse, skriver bransjebladet IntraFish.
Aksjen faller 4,72 prosent.
I dag la Statistisk sentralbyrå også frem sitt konjunkturbarometer for industrien som viste et videre fall til minus 4,4 prosent fra 3,2 prosent i andre kvartal. Barometeret viste at inflasjonssignalene fra industrien fortsatt er sterke. En slakere rentepolitikk fra Norges Bank vil en nok ikke se med det første.
Senere i dag presenterer Norges Bank utlånsundersøkelsen for tredje kvartal.
Asia-børsene henter seg inn
Hang Seng-indeksen var nede mellom to og tre prosent under handelen natt til torsdag, men indeksen hentet seg noe inn etter nyheter om at Kina letter koronarestriksjonene. Hang Seng-indeksen endte med et fall på 1,4 torsdag.
– Meldingene som nå har kommet på morgenen kan være et signal om at Kina går over til litt mildere koronarestriksjoner fremover, sier Hov.
Han fortsetter:
– I Kina er det en pågående ganske hard nedtur i boligmarkedet, og landet har i tillegg kjørt en knallhard linje mot korona. Når det nå kommer meldinger om at en kan begynne å se lettelse i koronarestriksjonene så er det klart at markedene reagerer knapt positivt på dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.