Oslo Børs åpnet ned 1,21 prosent etter en kraftig fall på 3,46 prosent forrige uke. Et par timer etter åpning er børsen ned 1,85 prosent.

Etter svingningene forrige uke våger ikke sjefstrateg Leif-Rune Rein å spå børsuken.

– Det så veldig lovende ut i forrige uke, men det gikk fort ad undas, sier han.

Rein startet som finansrådgiver i Nordea i 2001. Siden har han klatret i gradene og er nå sjefstrateg i Wealth Management. Han har knapt sett noe lignende det børsåret som har vært.

– Det har vært veldig uvanlig. Det som oftest har vært viktig over tid er selskapsinntjeningen. Den har vært knallsterk hele året. Det å da se at børsene likevel er i minus på året er uvanlig altså, sier han.

Forrige uke falt globale aksjer 4,6 prosent, mens Wall Street falt 5,8 prosent.

Få store handler

Aksjonæroversikter for forrige uke viser at privatinvestorene har forholdt seg usedvanlig rolig. Det er svært få store handler.

– Det er jo det at det er frykt, og så er det stemningen totalt sett, sier Rein, og peker på at enigheten mellom USA og Kina i handelskrigen kanskje ikke var så entydig som man trodde og på arrestasjonen av Huaweis finansdirektør.

Arrestordren på finansdirektøren har likevel ligger der en god stund.

– Det sier litt om stemningen. Hvordan klarer du å ta ned amerikanske aksjer, verdens største aksjemarked, med over fem prosent på en sånn nyhet, sier Rein.

I Asia er det også rødt mandag morgen. Nikkei i Japan stengte ned 2,12 prosent, Kina faller 0,82 prosent og Hongkong faller 1,22 prosent.

Tar de feil?

– Kan det være at alle dere analytikere og strateger tar feil?

– Ja, det kan det. Selv om man mot slutten av 2007 så problemer i kredittmarkedene, så tror jeg de færreste hadde ventet at Bear Stearns og Lehman Brothers skulle gå under året etter. Det kan være det kommer inn ting fra siden som vi ikke ser. Hva kan det være nå, spør Rein seg selv retorisk.

– Det kan være tilstrammingen som har vært selv om man ikke har vært spesielt massiv fra sentralbankene med kvantitative lettelser og renteoppgang. Det kan være at vi bare ikke ser at konsekvensene av dette kan ha vært større enn vi tror. Det samme med handelskrigen. Det kan være man totalt undervurderer effekten av den, sier han.

En uke spekket med tall

Det er nok av ting som kan bevege markedet denne uken.

Fra USA får vi tall for industriproduksjon og foreløpig ledende indikatorer (PMI).

Fra Kina får vi tall for kredittvekst, investeringer, detaljhandelstall, boligpriser og industriproduksjon.

Det er rentemøte i eurosonen der det ventes at den europeiske sentralbanken vil avslutte kvantitativ stimuli.

Fra Norge kommer det tall for bruttonasjonalprodukt for oktober (SSB) tirsdag og rentebeslutning torsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DNs Kjetil Wiedswang: De feirer i desember, men noe helt annet.
DNs politiske julekalender | Luke 10: Jødisk juleoffensiv
00:00
Publisert: