Hovedindeksen ved Oslo Børs endte dagen med en oppgang på 0,33 prosent.

Hydrogenselskapet Nel ble igjen børsens mest omsatte aksje med et fall på om lag to prosent.

Mye omtalte Quantafuel, som skal omdanne plastavfall til ny plast og lavkarbon drivstoff, snudde de siste dagers nedgang og steg 14,3 prosent.

Oppgangen fulgte etter at det ble kjent at Johan H. Andresens Ferd har kjøpt seg inn i selskapet – i tillegg høynet meglerhuset Pareto Securities sitt kursmål til 100 kroner per aksje.

Norsk it-eventyr

Det norske it-selskapet Nordic Semiconductor, som produserer integrerte kretser til bruk i trådløs teknologi, steg i overkant av fire prosent onsdag som femte mest omsatte aksje. Hittil i år har aksjen hatt en oppgang på nesten 80 prosent.

Privatinvestor Edvin Austbø er blant dem som kan glede seg over børsutviklingen til Nordic Semiconductor. Han eier 2,7 millioner aksjer i selskapet gjennom Alden as – og har med den siste oppgangen oppnådd en papirgevinst på ti millioner kroner bare i dag.

Analytiker Aksel Engebakken i ABG Sundal Collier er svært positiv til aksjen og har tidligere kalt selskapet et norsk it-eventyr.

Forrige uke meldte selskapet at det hadde hentet over én milliard kroner i en rettet emisjon.

– Vi er fortsatt positive og mener at Nordic starter å få betalt for det harde arbeidet de har gjort, sier Engebakken og viser til at ordreboken til selskapet var opp over 60 prosent i andre kvartal målt mot foregående kvartal i fjor.

Tingenes internett

Engebakken peker videre på at selskapet opererer innenfor det man på engelsk kaller «Internet of Things» (IoT), eller tingenes internett på norsk, som er den teknologien som gjør at gjenstander kan samle, registrere og analysere data, for så å sende disse seg imellom via internett.

– Tingenes internett er et begrep og en term vi har hørt om lenge. Det er et marked som delvis har materialisert seg, men kanskje ikke har tatt av slik man trodde for ti år siden. Nordic har vært en forkjemper og pådriver for dette markedet, mener analytikeren.

Nå skjer det noe spesielt i markedet, ifølge Engebakken.

– Det vi ser nå er konturene av at de får mer drahjelp fra IoT-markedet og større kunder ser grunn til å investere i det, sier han og viser til et eksempel med det amerikanske transportselskapet FedEx:

– På mandag lanserte FedEx en ny sporer for pakkene deres. De leverer 15 millioner pakker hver dag og vi tror – med vekt på tror – at det er en Nordic-chip i det nye sporeren.

Det er også ventet at Apple snart vil slippe sin såkalte «airtag» – en sporer som du kan plassere på bagasjen din og følge bevegelsene til ved hjelp av en Iphone. Nordic Semiconductor skal være blant dem som konkurrerer om å tilby en spesiell sporingsbrikke til denne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.