Idet 2019, og tiåret, nærmer seg slutten kan forvaltere og investorer se tilbake på et godt børsår.

Siden 2. januar 2019 er hovedindeksen på Oslo Børs opp 16,73 prosent, og er kun én fattig prosent fra å nå sitt høyeste nivå noensinne.

Dessuten er indeksen på god vei mot å nå 1000 poeng for første gang i historien.

Samtidig har svake makroøkonomiske nøkkeltall på starten av året snudd etter sommeren, og en lav kronekurs har bidratt til god eksportaktivitet for norske selskaper.

Med andre ord har en sterk avslutning på året gjort at et knippe forvaltere DN har snakket med er optimistiske når de kommer med sine spådommer for 2020.

Tror Trump vil dominere

– Jeg tror det som kommer til å dominere i året som kommer, er Donald Trump og hvorvidt han blir gjenvalgt som president. På kort sikt vil nok han kjøre på hvis han blir valgt og det kan være bra økonomien og markedene, mens det på lang sikt ikke vil være bærekraftig. Hvis en demokrat skulle vinne, vil det trolig være motsatt for vedkommende.

Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand.
Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand. (Foto: Skjalg Bøhmer Vold)

Det sier Olav Chen, porteføljeforvalter i Storebrand. Han forteller at de i løpet av de siste månedene har fått dekket inn undervekten i aksjer, og at de nå ser tegn til at den globale industrisyklusen er i ferd med å bunne ut og kanskje snu. Han er optimistisk for børsåret 2020.

– Vi tror at det fortsatt kan stige, men ikke så mye som det gjorde i 2019. Med normalvekt på norske aksjer, så er 1000 poeng for Oslo Børs innenfor rekkevidde.

«Alltid se etter det upopulære»

Kristian Tunaal, porteføljeforvalter i Alfred Berg, tror 2020 kommer til å bli et godt børsår. Han mener at oppgangen i de makroøkonomiske nøkkeltallene, som i starten av året var svake, gir grunn til å optimisme. Et godt børsår kommer sjelden alene, mener han, men påpeker samtidig at risikopremien i det nordiske aksjemarkedet er like bra nå som det var for tolv måneder siden.

På spørsmål om hvilke spådommer han har for året som kommer, er porteføljeforvalteren klar.

– Man skal alltid se etter det som har vært upopulært. Nå er det eksempelvis olje, som sammen med finans har vært upopulære gjennom 2019. Det blir to sektorer å følge med på.

Tunaal er ikke i tvil om at Oslo Børs kommer til å passere 1000 poeng i året som kommer, og får støtte fra porteføljeforvalter Kjartan Farestveit i DNB Asset Management.

Kjartan Farestveit i DNB Asset Management.
Kjartan Farestveit i DNB Asset Management. (Foto: Gunnar Lier)

Han mener det er tegn til at den nåværende, positive syklusen kan vare ut på nyåret.

– Den politiske motvinden er stoppet litt opp i form av at det ikke ser ut til å bli en hard brexit, i tillegg til fase 1-avtalen mellom Kina og USA. Aksjer er ikke billige lenger, men vi ser positivt på starten av 2020, sier Farestveit.

Rekorder på Wall Street

Til tross for at 2019 har vært preget av en stadig pågående handelskrig mellom Kina og USA, i tillegg til frykt for hva som vil skje når Storbritannia får på plass brexit, har ikke det virket å dempe aktiviteten på aksjemarkedet.

I løpet av september har den teknologitunge Nasdaq-indeksen på Wall Street nådd historiske høyder og passerte for første gang 9000 poeng i slutten av desember.

Det har vært godt hjulpet av at eksempelvis Apple – og andre teknologiganter – har opplevd en eventyrlig børsopptur i 2019.

Iphone-produsenten er opp nesten 90 prosent på børs så langt i år, samtidig som Amazon er opp litt over 20 prosent.

I tillegg oppnådde den brede S&P 500-indeksen et rekordhøyt nivå 16. desember, da indeksen passerte 3.190,16 poeng.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.