Oslo Børs skjøt i været fra start fredag, men snudde ned og var i negativt terreng på ettermiddagen før hovedindeksen endte dagen med en oppgang på 0,2 prosent.

En av aksjene som tynget, var flyselskapet Norwegian, tross stortingspartienes redningspakke. Aksjen endte ned syv prosent.

Redningspakke

Selve handelen i Norwegian-aksjen ble utsatt i én time. Årsaken var den store usikkerheten rundt hva redningspakken vil bety for selskapet. Ifølge Oslo Børs var det svært stort sprik mellom hva investorene var villige til å betale for Norwegian-aksjer, og hva selgerne var villige til å selge for. Kombinert med store volumer, gjorde det at selve handelen ble utsatt.

Torsdag kveld ble det klart at luftfarten får en krisepakke på seks milliarder kroner av regjeringen, hvorav tre milliarder kroner kan tilfalle hardt pressede Norwegian.

For det norske flyselskapet er det imidlertid stilt krav til pakken, som kan bli utbetalt i tre deler.

– Vi har vært knalltydelige på at vi trenger likviditet, og vi trenger det hurtig, og vi er veldig takknemlig for at det er det vi nå får tilbud om, sa Norwegian-sjef Jacob Schram torsdag.

Samme kveld sendte analytiker Ole Martin Westgaard i DNB Markets ut en analyse som heller kaldt vann i blodet på alle dem som trodde dette ville være redningen.

– Vi mener pakken sannsynligvis er for liten og vilkårene vil gjøre det umulig for selskapet å få tilgang til den. Vi mener risikoen for konkurs har økt betydelig og venter at aksjen vil handle ned på kunngjøringen (tiltakspakken, red.anm.), skriver Westgaard.

Ba om data fra Google for å bekjempe koronaviruset
Google har tilgang til detaljert informasjon om bevegelsene til milliarder av mennesker noe som kan være et nyttig verktøy i bekjempelsen av koronaviruset Covid-19.
01:00
Publisert:

Oljeaksjene slo tilbake og var kraftig opp fredag. Særlig steg det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP og oljeselskapet DNO steg rundt åtte prosent. Oljeprisen steg før lunsj norsk tid, men snudde siden ned og lå i området rundt 28 dollar fatet fredag ettermiddag. Seismikkselskapet TGS-Nopec og undervannsentreprenøren Subsea 7 var også blant de største vinnerne.

«Tvilsom til om vi har sett bunnen»

Torsdag stengte Oslo Børs opp godt over fire prosent. Oppgangen kom etter at børsen onsdag stengte ned rundt 1,5 prosent. Dagen før det, tirsdag, var børsen opp rett under prosenten ved stengetid på Børsen, mens mandag endte med en nedgang på over fem prosent.

Siden koronaviruset brøt ut har verdens aksjemarkeder vært preget av stor uro. Én dårlig dag har gjerne blitt fulgt opp av en god dag, før det så kommer en dårlig dag igjen, slik som har vært tilfelle denne uken.

Bjørn-Roger Wilhelmsen, sjeføkonom i Nordkinn Asset Management tror ikke det verste er over.

– Jeg er tvilende til at vi har passert bunnen for børsene, og det kommer fortsatt til å være store svingninger. I USA har vi ennå ikke sett det fulle utbruddet, og der ligger det verste foran oss, sier sjeføkonomen.

«Vil fortsatt være uro»

Wilhelmsen mener det blir viktig å følge med på hvordan markedene tar imot de ulike tiltakene fra regjering og sentralbanker.

Han tror investorene begynner å se håp med det som er gjort for å begrense den økonomiske nedgangen som følge av koronavirusutbruddet, men er samtidig klar på at det fortsatt vil være uro.

– (..) oppgang i dag betyr ikke at koronakrisen er over, men fordi børsene har falt mye allerede. Ser man imidlertid at de tiltakene som blir innført kan begrense eller flate ut smittekurven, er det noe markedene vil reagere på, men det er ingenting som tyder på at vi er der nå. Vi er i begynnelsen av «kuren», sier Wilhelmsen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.