Onsdag stengte Oslo Børs ned 2,37 prosent, og dagen ble nok et bevis på hvor avhengig petrobørsen i Oslo er av oljeprisen.

Nye bekymringer for det koronavirus-drevne bortfallet av etterspørselen etter en dyster IEA-rapport sendte prisen på et fat nordsjøolje ned på 28-dollartallet, og ga en bred nedgang for norske oljeaksjer:

  • Det Kjell Inge Røkke-kontrollerte oljeselskapet Aker BP og oljeprodusenten DNO endte begge dagen ned mer enn ti prosent.
  • Statlige Equinor var dagens mest omsatte aksje men endte «bare» ned litt mer enn fire prosent.
  • Riggselskapene, som lever av å bore brønner for oljeselskapene, var også kraftig ned, der Odfjell Drilling og Tor Olav Trøims riggselskap Borr Drilling og John Fredriksens Seadrill var blant de største taperne.
  • Blant andre tapere på Oslo Børs onsdag var seismikkselskapet PGS og undervannsentreprenøren Subsea 7

Energiindeksen trakk mest ned på Oslo Børs, med et fall på 4,9 prosent, og hovedindeksen endte ned litt mer enn to prosent.

Oljeprisen var kraftig ned, godt nede på 28-tallet per fat nordsjøolje, alt før handelen på Oslo Børs startet. Børsen åpnet ned vel to prosent, og der ble den liggende fast gjennom hele dagen, i likhet med oljeprisen som holdt seg jevnt på vel 28 dollar fatet.

IEA: historiens største etterspørselssjokk

Nesten et tiår med oppgang i oljeetterspørsel vil være forduftet i slutten av 2020, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

I sin månedsrapport slår byrået fast at global oljeetterspørsel er ventet å falle med rekordhøye 9,3 millioner fat per dag i 2020 sammenlignet med 2019. Det tilsvarer et fall på nesten ti prosent av verdens oljeetterspørsel.

I slutten av mars lå oljeprisen like over 20 dollar fatet. Samtidig som etterspørselen satt en støkk i markedet hadde Saudi-Arabia og Russland også varslet økning i produksjonen, og priskrigen startet.

Søndag ble de imidlertid enige sammen med resten av Opec+ å kutte med 9,7 millioner fat, men ukens fall i oljeprisen kan være et symptom på at oljekuttet ikke var nok til å tilfredsstille nedgangen i etterspørsel.

Viktig temperaturmåler

Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, spår dårlige nyheter i ukene som kommer.

Mens oljeetterspørselen synker, ifølge IEA kom IMF med en dyster prognose for verdensøkonomien tirsdag.

Der advarte Det internasjonale pengefondet om at den globale økonomien står ovenfor sin verste nedtur siden den store depresjonen på 30-tallet.

I ukene som kommer skal flere selskaper begynne å rapportere om resultatene fra første kvartal. Dette blir en viktig temperaturmåler på hvor hardt koronakrisen faktisk har slått inn.

I USA har resultatsesongen allerede begynt, og nedgangen til de største bankene har sendt de amerikanske børsene ned igjen onsdag, etter en oppgang tirsdag.

I tillegg er amerikanske forbrukere i krisemodus, og detaljhandelen har falt med 8,7 prosent i mars, noe som utgjør det største månedsfallet siden målingene startet.

Snur mot strømmen

Det gikk fra vondt til verre for Norwegian-aksjonærene første handelsdag etter påske.

Kursen ramlet på det meste rundt 60 prosent som følge av kriseplanen selskapet la frem mens børsen var påskestengt. Det var store svingninger utover dagen, og kursen endte ned 44 prosent til 4,60 kroner.

Onsdag har Norwegian gått mot strømmen og flyselskapet stiger på en negativ børs, etter kollapsen tirsdag. Norwegian-aksjen var onsdag opp over syv prosent midt på dagen, men oppgangen gikk noe tilbake mot stengning, og endte med en oppgang på 4,2 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.