Tomra Systems og Rec Silicon steg markant fredag samtidig som hovedindeksen på Oslo Børs steg til ny toppnotering.

Tomra var blant aksjene som bidro til oppgangen fredag, samtidig som selskapet avholdt kapitalmarkedsdag. Selskapet steg fra start i fredagens handel etter å ha oppdatert sine finansielle mål for årene 2018 til 2023 før børsåpning.

Tomra har et mål om en omsetningsvekst på over ti prosent, samt en ebita-margin på over 18 prosent og et utbyttegrad på 40–60 prosent i samme periode.

Analytiker Mikkel Nyholt i Carnegie synes målene Tomra legger frem er relativt på linje med hva som var forventet, samt de eksisterende målene for perioden 2013–2018.

– De har tidligere sagt 4–8 prosent for Collection og 10–15 prosent for Sorting, så rundt regnet blir de omtrent ti prosent og det er det vi ligger inne med fremover også, sier han til TDN Direkt på Tomras kapitalmarkedsdag fredag.

«Oppnåelig, men nokså ambisiøst»

Når det gjelder målet om over 18 prosent i ebita-margin mener analytikeren det er oppnåelig, men nokså ambisiøst, og han tror ikke selskapet vil nå det allerede neste år.

– Jeg ligger inne med 15 prosent nå ut 2020, så det er klart at målet der er høyere enn hva estimatene har vært og hvis man ser på hva de har levert så langt så har det vært under mål så langt i Sorting og i nedre del av intervallet på Collection. Så det er et ambisiøst marginmål på gruppenivå, men jeg tror ikke det er uoppnåelig på noen som helst måte, sier han.

Årsaken til at Nyholt ikke tror Tomra vil nå 18 prosent i ebita-margin i 2019 er blant annet at det vil medføre høyere driftskostnader for selskapet i Collection-segmentet for å posisjonere seg for muligheten for nye markeder.

Tomra-aksjen steg 5,8 prosent fredag.

Sterkt av Rec Silicon

Rec Silicon hadde også en positiv utvikling i aksjekursen fredag, en aksje som har vært en short-favoritt blant handlere den seneste tiden, ifølge Finanstilsynets oversikt over vesentlige shortposisjoner.

Analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux sier det er noen små positive tendenser i markedet knyttet til kinesisk politikk på solinstallasjonsfronten, men fremhever at slik aksjen er priset nå, og med stor short-interesse, vil det være stor volatilitet i kursen uavhengig av nyheter.

– Jeg tror heller det er en konsekvens av at aksjen er kjørt langt ned og at den har høy short-interesse, og det skal da lite til for å få kurssvingninger, sier han.

Analytikeren sier tallene for tredje kvartal vil være svært relevante for markedet, og blir et viktig datapunkt for Rec Silicon i tiden fremover.

-Aksjen vil handle mye på hvordan utviklingen i sol-markedet går, men den viktigste deltaen for selskapet er å få en avklaring på balansesituasjonen fordi man lurer på hvordan Rec håndterer et så svakt marked sier han.

Rec-aksjen steg 6,9 prosent.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,65 prosent til 923,94 poeng, omsatt for 6.729 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her hopper de i Trollveggen
Ulovligheter bør skje om natten. Også denne. Vi har kløvet opp baksiden av Trollveggen i mørket, og har ved toppen sett solen gnistre i horisonten, bade det ellers dystre fjellmassivet i gyllengult lys. Klokken er fem på morgenen.
02:18
Publisert: