Hovedindeksen på Oslo Børs falt solide 2,93 prosent fredag, etter at den tidligere på dagen var ned over tre prosent.

Børsen ble tynget av ny bankfrykt i Europa, der den tyske storbanken Deutsche Bank ledet an og stuper rundt ti prosent fredag ettermiddag. Norges største bank DNB dras med i fallet, og endte ned 2,8 prosent.

Også oljeprisen falt tungt og fredag ettermiddag ble nordsjøolje omsatt for knapt 74 dollar fatet.

Til tross for at bankuroen ser ut til å være den utløsende faktoren for børsfallet, er nedgangen bredt basert, og samtlige sektorindekser falt. Blant tungvekterne falt Equinor 3,07 prosent, mens Aker BP endte ned 4,36 prosent. Flyselskapet Norwegian falt 2,81 prosent, laksegiganten Mowi ned 2,83 prosent og gjødselprodusenten Yara falt 3,03 prosent.

Oljeprisfall

I tillegg til at oljeprisen tynges av den generelle markedsuroen, viser energianalytiker og partner Nadia Wiggen i Pareto til en uttalelse fra amerikanske myndigheter fredag om at det vil bli «vanskelig» å kjøpe mer olje til de amerikanske strategiske oljereservene.

– I januar sa energimyndighetene at USA ville fylle opp oljereservene i løpet av de neste to årene. Markedet hadde priset inn at USA ville fylle oljelagrene hvis prisene ikke økte innen tredje kvartal i år, men nå sier myndighetene at det ikke er tilfellet, forklarer Wiggen.

Ifølge energianalytikeren vil det medføre ytterligere press på Opec+ for å støtte opp om oljeprisene.

– Vi anser det som mest sannsynlig at Opec+ blir nødt til å kutte produksjonen ved neste møte i april.

Equinor-aksjen faller 3,38 prosent fredag formiddag. Én aksje omsettes for 280,4 kroner. Det er det laveste nivået siden starten av 2022. Aker BP faller i skrivende stund 3,58 prosent, én aksje omsettes for 245,4 kroner.

Biotekselskap stuper

XXL-aksjen falt kraftige 14,93 prosent torsdag til 2,45 kroner, det laveste noensinne. Kollapsen kom etter at meglerhusene Sparebank 1 Markets og Arctic Securities nedjusterte kursmålet på XXL.

Fredag morgen kom DNB Markets med beskjeden om at de gjenopptar dekning av XXL med en holdanbefaling og et kursmål 2,6 kroner per aksje. Meglerhuset venter at XXL vil rapportere et svakt første kvartal, drevet av høy kampanjeaktivitet. Aksjen falt 4,57 prosent fredag og endte på 2,34 kroner.

Torsdag kveld kom meldingen om at biotekselskapet Softox enn så lenge ikke har sikret kapital til å dekke forpliktelser og sikre videre drift. Aksjen stupte 14,76 prosent.

Det Euronext Growth-noterte selskapet meldte i midten av februar at det hadde et akutt likviditetsbehov. Siden den gang har aksjekursen falt over 70 prosent. Markedsverdien av egenkapitalen er 75 millioner kroner. For ti dager siden skrev selskapet at målet var å hente 40 millioner kroner.

I en oppdatering fredag morgen meldte selskapet SAS at det tapte 900 millioner svenske kroner i februar. I perioden november 2022 til februar 2023 var det samlede tapet på 3,6 milliarder svenske kroner. Aksjen falt 2,33 prosent på Stockholm-børsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.