Mandag åpnet hovedindeksen på Oslo Børs med en oppgang på rundt en prosent, men noen timer inn i handelsdagen snudde det. Mandag ettermiddag stengte børsen flatt – ned 0,07 prosent.

Blant tungvekterne var det flyselskapet Norwegian som stjal oppmerksomheten: Norwegian kunngjorde før børsåpning mandag morgen en avtale med Boeing om kjøp av 50 fly som skal leveres mellom 2025 og 2028. Da Oslo Børs stengte mandag kostet Norwegian-aksjen 11,37 kroner, 9,6 prosent mer enn da handelsdagen åpnet mandag.

Norwegian-storhandelen signaliserer at den langvarige konflikten mellom Norwegian og Boeing er i ferd med å avsluttes. Mandag svarte Norwegian-sjef Geir Karlsen slik på spørsmål om søksmålet Norwegian tok ut mot Boeing for to år siden:

– Søksmålet går ennå, men vi har til hensikt å signere disse avtalene innen utløpet av juni og når vi gjør det, og er helt enig på alle formaliteter, er det helt naturlig at vi trekker det søksmålet. Slik sett er det en betingelse for den avtalen, sa Karlsen til DN.

Norwegian venter å sitte igjen med en nettogevinst på to milliarder kroner etter handelen, ifølge børsmeldingen mandag, i form av en rabatt eller kompensasjon på flybestillingen, knyttet til den langvarige konflikten.

– Vi har hatt en to, tre målsettinger med dette. Det ene var å få en slags kompensasjon, altså de to milliardene. Det er noe vi får, men snur rundt og bruker på å kjøpe fly, uttalte Norwegian-sjef Karlsen til DN mandag.

USA-børsene stengt mandag

Det er ikke ventet store børsnyheter mandag kveld, siden de amerikanske børsene holder stengt i anledning Memorial Day.

Blant andre vinnere på Oslo Børs mandag var Tomra, opp knappe åtte prosent, og Autostore, som steg over fem prosent. Offshorerederiet Havila Shipping steg 20 prosent. Blant børstaperne mandag var shippingselskapene Frontline, ned 10 prosent, og Awilco lng, ned 5,2 prosent.

Den relativt flate utviklingen på Oslo Børs mandag kommer etter en solid opptur på tre prosent forrige uke for hovedindeksen. Hittil i år har Oslo Børs steget litt mer enn fem prosent.

Samtidig har oljeprisen ikke vært høyere siden slutten av mars. Et fat nordsjøolje brent, som brukes som en referanse for oljehandel verden over, handles for nær 120 dollar fatet for øyeblikket. Oppgangen i oljeprisen kan blant annet skyldes optimisme etter at Shanghai og andre kinesiske storbyer har startet å åpne opp, etter koronanedstenging den siste tiden.

Selskapsnyheter

Norske selskaper har blant annet meldt om disse nyhetene mandag:

Rederiet Dof meldte mandag at selskapet har inngått kontrakter i Brasil verdt 70 millioner dollar. Aksjen steg 10 prosent.

Hydrogenselskapet Teco 2030 opplyste at det har sikret et konvertibelt lån på 70,6 millioner kroner fra nye og eksisterende investorer. Aksjen falt 3,3 prosent mandag.

Magnoras porteføljeselskap Helios melder at det selger to Sverige-baserte solparker til selskapet IPP Solgrid, som er eid av de to norske kraftkonsernene Akershus Energi og Østfold energi, med flere. Salgssummen er ikke kjent. Aksjen steg 4,6 prosent.

I tillegg har Hitecvision signert en uforpliktende avtale med Saipem, Havfram Holding og Hvas Invest Kappa for å evaluere et potensielt samarbeid innen utvikling og bygging av havvindparker.

Ferske arbeidstall

Denne uken er det knyttet spenning til månedens arbeidstall fra USA, som kommer fredag. Da får markedet svar på hvor mange nye jobber det ble skapt i løpet av måneden, noe som ofte er en god indikator for tilstanden i økonomien.

USA er for tiden preget av et meget stramt arbeidsmarked som er med på å opprettholde den skyhøye inflasjonen.

Makroøkonom Kelly Chen i DNB tror at det blir viktig å følge med på lønnsutviklingen når sysselsettingstallene kommer.

– En fortsatt stigende inflasjon er betinget av at arbeidsmarkedet fortsatt holder seg stramt og at lønnsveksten forblir høy. Tallene for lønnsveksten vil altså si oss noe om hva som kan skje med prispresset over tid, sier Chen.

Den brede S&P indeksen er imidlertid fremdeles ned over 13 prosent hittil i år, og teknologiindeksen Nasdaq er ned over 23 prosent.

Olle Holmgren, sjefstrateg i SEB, skriver i en morgenrapport at lavere renter og mindre inflasjonsbekymringer ligger bak oppgangen. Samtidig overrasket økonomiske indikatorer ganske klart på nedsiden, skriver han.

«En kontrollert nedgang som demper inflasjonen og senker forventningene til sentralbankene er nok håpet for aksjemarkedet, men usikkerheten om dette lar seg oppnå er stor», skriver Holmgren.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.