– Vi er i en periode hvor vi ser veldig høy volatilitet, med enorme svingninger dag for dag. Det er gjerne mye større svingninger fra start til slutt i løpet at en børsdag i sånne situasjoner, sier sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank.

Mandag åpnet Oslo Børs ned, og falt ytterligere, før hovedindeksen klatret, og endte opp tre prosent etter en sterk sluttspurt. Dette til tross for nok en kollaps i oljeprisen, som mandag falt under 23 dollar fatet (Brent spot). Også i på Wall Street steg hovedindeksene med over tre prosent i løpet av dagen.

Tirsdag skjer følgende:

  • Oslo Børs åpnet opp, og ligger 2,1 prosent opp fra mandagens sluttkurs.
  • Spotprisen på brent-olje hoppet kraftig kl. 9 på grunn av månedsskiftet og med det endringer i kontrakter. En bedre pekepinn for den underliggende utviklingen i oljeprisen er derfor brent førsteposisjon - den første terminkontrakten som forfalles som det fortsatt kan handles på. Det er i dag er opp 3,3 prosent til 23,52 dollar fatet.
  • Aksjekursene til oljegigantene Equinor og Aker BP er kraftig opp for dagen – henholdsvis 7,5 og 7,9 prosent.
  • Flyselskapet Norwegian steg fra start, men etter melding om at Bjørn Kjos og Bjørn Kise hadde solgt seg ytterligere ned, falt aksjen, og ligger nå 3,5 prosent ned.

«Rister av seg negative nyheter»

Seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets skriver i sin morgenrapport at fall i oljepris som regel gir børsfall.

«Det var imidlertid ikke tilfelle i går. Her hjemme endte Oslo børs opp 3 prosent (etter en sterk sluttspurt), de amerikanske børsene gikk opp enda litt mer, mens de europeiske steg 1-2 prosent. Etter den sterke børsoppgangen forrige uke, som ble drevet av (uventet) sterke stimulanser i USA, ser altså ut til at børsene fortsatt rister av seg negative nyheter som at virusspredningen i USA eskalerer ytterligere (nå oppe i 164.500), og at tiltakene ble forlenget ut april.», skriver han.

Han mener at det er én viktig faktor for at mandagen ble et unntak til denne regelen.

«Børsoppgangen må imidlertid ses i lys av at presidentene Trump og Putin har blitt enige om at landene skal ha samtaler med sikte på å stabilisere energiprisene.».

Mangler historisk parallell

Øystein Børsum i Swedbank.
Øystein Børsum i Swedbank. (Foto: Javad Parsa)

Også forrige uke steg flere indekser, til tross for få gode nyheter om virusspredning. Børsum i Swedbank mener det henger sammen med at det rår voldsom usikkerhet i markedet.

– Vi har jobber mye med det store bildet, og det som savnes ute i markedene nå er en klar kjøreplan. Hvordan kommer vi ut av dette? Den er ikke på plass. Det er klart, da er det vanskelig å fortelle noen hva den fundamentale verdien er.

– Har vi noen lignende situasjoner fra tidligere år som kan sammenlignes?

– Det nærmeste vi har er spanskesyken for 100 år siden. Men der slutter også sammenligningen, for da var økonomien annerledes, og vi var midt i første verdenskrig. Så det finnes ikke egentlig noen historisk relevant parallell, og derfor mangler vi denne kjøreplanen.

Likevel har han en formening om utviklingen fremover.

– Jeg tror personlig ikke vi har sett bunnen ennå, jeg tror vi skal ganske mye ned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.