Oslo Børs avsluttet forrige uke med et kraftig fall på 2,43 prosent. Hovedindeksen falt over tre prosent for uken, og dermed fulgte Børsen resten av det europeiske markedet som også var preget av bred nedgang.

Mandag åpnet hovedindeksen på Oslo Børs ned fra start, og stemningen surnet ytterligere utover dagen. På det meste falt hovedindeksen 3,5 prosent, men den hentet seg noe inn utover ettermiddagstimene. Ved endt handelsdag falt Oslo Børs 0,7 prosent.

Hovedindeksen har siden toppnoteringen i mai falt over ti prosent, og mandag nådde indeksen sitt laveste nivå hittil i år.

– Kraftig fall preget aksjemarkedet forrige uke, og det blir nok mer turbulens videre. Spesielt inn mot ukens store begivenheter som er rentemøter på rekke og rad, sier forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg.

Energiaksjene falt

Det er skikkelig blåmandag for energisektoren på Oslo Børs hvor flere tungvektere falt markant. Børsens største selskap, Equinor, falt på det meste rundt fire prosent, men hentet seg inn til et fall på 0,8 prosent.

Kjell Inge Røkkes oljegigant, Aker BP, falt tre prosent mandag, mens oljeselskapet Vår Energi var ned 5,6 prosent.

Energianalytiker og partner Nadia M. Wiggen i Pareto viser til at økte renter, strammere pengepolitikk og resesjonsfrukt demper etterspørselen etter olje, og peker på at både olje- og gassprisene falt mandag.

– Vår Energi og Equinor er spesielt sensitive til gassprisene, sier hun.

I likhet med Oslo Børs er det også fall bredt over ellers på kontinentet mandag. I Storbritannia holdt aksjemarkedet stengt mandag på grunn av Dronning Elizabeths begravelse.

Den store renteuken

Denne uken rettes oppmerksomheten mot en rekke rentemøter. Den viktigste rentebeskjeden for aksjemarkeder kommer onsdag da den amerikanske sentralbanken Federal Reserve, Fed, er ventet å heve styringsrenten.

Investorer vil også spisse ørene for å få med seg ethvert ord av det sentralbanksjef Jerome Powel formidler på pressekonferansen i etterkant av rentemøtet.

Forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg mener renter og energiutfordringer blir værende i fokus utover høsten.
Forvalter Kristian Tunaal i Alfred Berg mener renter og energiutfordringer blir værende i fokus utover høsten. (Foto: Mikaela Berg)

– Sentralbankene og stigende energipriser skaper action, og utviklingen på de to frontene videre vil prege markedet i høst, sier Tunaal, og legger til:

– Nå er høsten her og det er spent stemning inn mot krigsvinteren. I hvilken grad næringslivet i Europa klarer seg med de høye energiprisene i vinter vil også være avgjørende for rentebeslutningene, sier Tunaal. sier han.

Det skal være bredt forventet blant analytikere at Fed setter opp renten 0,75 prosent, men markedet ser noe risiko for en heving på 1 prosent, ifølge Handelsbanken.

– Det er helt utenkelig at Fed vil levere noe mindre enn en heving på 0,75 prosent denne uken. Dette er også hovedforventningen blant konsensus. Men spørsmålet er om Fed faktisk kan heve med et helt prosentpoeng, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport.

Svenske Riksbanken og Bank of England skal også i ilden, mens Norges Bank holder rentemøte torsdag.

– Vi venter for det første at styringsrenten settes opp med 50 basispunkter, til 2,25 prosent. Dette ser ut til å være bredt forventet blant analytikerne, men vi ser samtidig at rentemarkedet priser høy sannsynlighet for at renten settes opp 0,75 prosent, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.