Hovedindeksen på Oslo Børs endte med en oppgang på 0,79 prosent mandag ettermiddag, etter et samlet fall på 0,27 prosent i forrige uke.

Oslo Børs er så vidt i pluss for året.

Da Børsen stengte lå et fat nordsjøolje på rundt 88,4 dollar, det høyeste nivået siden november i fjor. Prisen har steget rundt tre prosent så langt i 2023.

Parallelt steg Equinor som endte med en oppgang på 0,49 prosent. PGS steg om lag 3,47 prosent etter å ha meldt om en ny kontraktsinngåelse før handelsstart mandag.

Kurshopp for Norske Skog

I mandagens morgenrapport oppjusterte DNB Markets kursmålet på Norske Skog-aksjen fra 100 til 115 kroner. Meglerhuset, som har en kjøpsanbefaling, skrev videre at tallene for fjerde kvartal er ventet å ligge på rekordnivåer grunnet reduserte kostnader og økte papirpriser.

Norske Skog gjorde et byks fra start, og en halv time ut i handelen var aksjen opp over ni prosent.

Papirprodusenten endte med en oppgang på 7,97 prosent.

Shippingsektoren dempet oppgang

Oppgangen på Oslo Børs ble dempet av en svak utvikling hos shippingsektoren mandag.

Tørrlastaksjer som 2020 Bulkers og Golden Ocean Group falt henholdsvis 1,9 prosent og 1,8 prosent.

Meglerhuset Arcitc Securities nedgraderte brorparten av aksjene i sektoren, og ser på kort sikt en begrenset oppgang i spotmarkedsorienterte shippingselskaper som driver med tørrlast, skriver TDN Direkt.

Resultatsesongen sparkes i gang

Denne uken sparkes resultatsesongen for alvor i gang, når selskaper både innenlands og utenlands legger frem fasit for fjorårets siste kvartal og 2022 som helhet.

Først ut blant de store selskapene på Oslo Børs er Gjensidige Forsikring, som kommer med tall klokken 07.00 onsdag morgen. Det blir Geir Holmgrens første kvartalsfremleggelse som sjef for Gjensidige Forsikring, en stilling han tok over 2. januar, etter at Helge Leiro Baastad gikk av med pensjon på nyåret.

Torsdag følger blant andre Pareto Bank, PGS og Hunter Group med sine kvartalsrapporter, før Norske Skog legger frem tall på fredag.

Av utenlandske selskaper kommer det tall blant annet fra Microsoft, Tesla og Boeing i USA og Telia og H&M i Sverige.

Økonomer tror eurosonen unngår resesjon i 2023

Eurosonen vil unngå en resesjon i 2023 ifølge en undersøkelse blant økonomer, omtalt av Financial Times.

Undersøkelsen er gjennomført av Consensus Economics, og de spurte spådde så sent som i forrige måned at eurosonen ville havne i en resesjon i løpet av dette året. Denne månedens undersøkelse viser imidlertid at økonomene tror på en marginal vekst på 0,1 prosent for hele 2023.

Bakgrunnen er lavere energipriser, økt støtte fra myndighetene og en tidligere-enn-antatt gjenåpning av kinesisk økonomi, som igjen vil føre til økt etterspørsel globalt, skriver FT.

Ifølge ING-økonom Anna Titareva er det nå under 30 prosent sjanse for en resesjon, en kraftig reduksjon fra rundt 90 prosent i fjor sommer.

Hun viser til lettelser på tilbudssiden, et sterkt arbeidsmarked og økt fyllingsgrad av gasslagrene i regionen, blant andre ting.

Resultatet av undersøkelsen er i tråd med det ECB-sjef Christine Lagarde uttalte på World Economic Forum i Davos i forrige uke, der hun sa at prognosene nå ser langt lysere ut. Det ble vist blant annet til kinesiske lettelser i smittevernregler.

Lagarde antydet også at det vil komme rentehevinger på 0,5 prosentpoeng på møtene i februar og mars.

– Eurosonen unngår muligens en resesjon, men rentenivået kan måtte forbli høyt for en lengre periode, uttalte Consensus Economics' sjeføkonom Andrew Kenningham.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.