Mandag endte hovedindeksen på Oslo Børs med en svak nedgang på 0,39 prosent.

Dagens mest omsatte aksjer er Equinor som steg 0,17 prosent, Aker BP som steg 1,88 prosent og Rec som falt 0,82 prosent.

Dagens vinner er Ice Group som stiger hele 22,35 prosent. Dagens sterke oppgang kommer i kjølvannet av at aksjen falt nærmere 70 prosent i løpet av den siste uken i november da selskapet meldte at det ville hente 2,5 milliarder kroner i frisk kapital.

Biotekselskapet PCI Biotech Holding faller tyngst mandag. Ved stenging er aksjen ned 12,62 prosent.

Omikron

Forrige uke var preget av utbruddet av omikronviruset med kraftig uro i markedene, men denne uken startet noe roligere.

– Omikron er en del av ligningen her. Omikron kan skape en svakere økonomisk utvikling enn det markedene har priset inn en stund. Signalet så langt er likevel at selv om det er mer smittsomt, så er det få indikasjoner på at det er farligere enn delta, sier sjefstrateg Christian Lie i Formuesforvaltning og fortsetter:

– Den amerikanske sentralbanken er mer viktig. Den overraskelsen som den amerikanske sentralbanksjefen kom med forrige uken om at økonomien og inflasjonen er så sterk at de ønsker å trappe opp nedtrappingen av kjøpene av statsobligasjoner.

– Det er et vendepunkt retorisk. Mens de tidligere har signalisert at de styrer etter utviklingen i arbeidsmarkedet, er de nå mer bekymret for inflasjon, sier han.

Sterk amerikansk økonomi

Fredag endte med nedgang på Wall Street. Spesielt kraftig falt den teknologitunge Nasdaq-indeksen med minus 1,92 prosent. Rundt en time inn i handelen mandag stiger imidlertid alle de toneangivende amerikanske indeksene.

Den brede S&P 500-indeksen er opp rundt én prosent, industritunge Dow Jones er opp rundt 1,7 prosent, og teknologiindeksen Nasdaq er opp rundt 0,4 prosent.

Ferske jobbtall fra USA, ofte omtalt som «månedens viktigste tall», skuffet stort fredag. På forhånd var det ventet 550.000 nye jobber i november. Fasiten viste bare 210.000 nye jobber.

Lie viser til arbeidsmarkedsrapporten og viser til at samtidig som antallet nye jobber skuffet stort, falt arbeidsledigheten.

– Dette er med å understøtte bekymringen. Et strammere arbeidsmarked kan være med å trekke opp lønningene og gi en sterkere inflasjonsimpuls, sier han.

– Markedene har vært glad i stimulerende inflasjonspolitikk, men ting er i ferd med å snu litt. Det som er viktig å ha i bakhodet er at situasjonen ville vært verre hvis de økonomiske utsiktene var svakere enn de er.

Sjefstrategen mener den amerikanske økonomien ser sterk ut. Han trekker frem at ISM-indeksen, altså indeksen som måler de amerikanske innkjøpssjefenes forventninger, forrige uke var på det høyeste nivået noensinne.

Samtidig ligger realtidsmålingen av veksten dette kvartalet på 9,7 prosent.

– Denne modellen varsler altså at amerikansk økonomi vil vokse 9,7 prosent i fjerde kvartal. Det er en kraftig akselerasjon, sier Lie.

I rykk og napp

– Hvordan vil markedene påvirkes av den nye retningen til sentralbanken?

– Det er vanskelig å si. Markedene går i rykk og napp. Det går faktisk ganske mye penger inn i aksjemarkedet fortsatt. Spesielt i USA, hvor privatinvestorer fortsetter å kjøpe aksjer, selv om aksjemarkedet faller. Det er en fortsettelse av «buy the dipp»-mentaliteten, der mange forventer at ethvert kursfall er en ny kjøpsmulighet, sier Lie.

– Men det er mer bekymring å spore i markedet nå. Det ser vi i Vix-indeksen som er på relativt friske nivåer. I tillegg ser man det på omfanget av salgsopsjoner.

Han viser til at forholdet mellom kjøps og salgsopsjoner er på høyeste nivå siden november.

– Det betyr at et betydelig større antall enn tidligere ønsker å sikre seg.

– Til tross for usikkerheten ligger de europeiske børsene an til å stige i dag. Hva er grunnen til det?

– Jeg tror bakteppet her er at signalene vi får er at omikron ikke er farligere enn delta, og at de fleste tilfellene har et mildt sykdomsforløp. Hvis det er riktig, så kan omikron ha en positiv ringvirkning, og at de økonomiske konsekvensene faktisk avtar.

– Det andre er at «buy the dipp»-mentaliteten fortsetter, mens det tredje er at vi har et sterkt økonomisk bakteppe i USA. Det er verdens største økonomi, og har de største finansmarkedene i verden.

Asiatiske tek-aksjer i trøbbel

Mandag morgen har startet blandet på de asiatiske børsene. Verst stemning er det på Hongkong-børsen, som faller 1,37 prosent, og blir dratt ned av blant annet det kriserammede eiendomskonglomeratet Evergrande.

Aksjekursen har falt med rundt ti prosent i morgentimene og har vært på det laveste nivået på 11 år og har vært på under to Hongkong-dollar. Børsverdien på selskapet, som var verdens mest verdifulle eiendomsselskap i 2007, er verdt 31 milliarder kroner. Gjeld og forpliktelser er på rundt 2700 milliarder kroner.

Det er ikke bare Evergrande som drar ned børsen i Hongkong. Hang Seng-indeksen er preget av teknologiselskaper som Alibaba Group og Trip.com. Tech-selskapene har vært i trøbbel lenge og nå faller de til nye bunnivåer, skriver Bloomberg.

Hang Seng-indeksen har falt 47 prosent siden toppen i februar. 1500 milliarder kroner er barbert bort fra markedet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.