Hovedindeksen på Oslo Børs faller tilbake på ukens siste handelsdag, og tynges blant annet av lavere oljepris.

Frontline, Norwegian Air Shuttle og Petroleum Geo-Services (PGS) er blant få selskaper som trekker den i positiv retning.

Oslo Børs har dermed falt nesten ni prosent siden toppen for en måned siden.

Sjefstrateg Christian Lie i Danske Bank Wealth Management sier det er usikker stemning på børsene om dagen, noe som gjør at det skal lite til før man får større utslag i kursene. Han mener det at flere forskjellige faktorer utspiller seg samtidig bidrar til større usikkerhet.

Lie trekker blant annet frem valutasvekkelse i Kina, lavere oljepris, handelskonflikten mellom USA og Kina og den finanspolitiske usikkerheten i Italia. I tillegg er det kommet skuffende nøkkeltall fra Europa, hvor bedriftene er bekymret for handelskrigens konsekvenser, italiensk politikk og utfordringer for bilsektoren i forbindelse med nye utslippsreguleringer.

– Skuffende rapporteringssesong

– Rapporteringssesongen vært ganske skuffende i Europa så langt. Den har vært bedre i USA, der rundt 80 prosent av selskapene som har lagt frem tall har slått analytikernes forventninger. De har imidlertid ikke blitt belønnet kursmessig, noe som tyder på at investorene allerede har priset inn veldig positive forventninger, sier han.

Sjefstrategen påpeker imidlertid at mye negativt nå synes å være priset inn i aksjekursene.

– Verdsettelsen av globale aksjer har falt til laveste nivå siden 2016, og med mindre nøkkeltallene forverres ytterligere, bør aksjemarkedet kunne hente seg inn igjen fremover, sier han avslutningsvis.

Ellers stiger Frontline 8,7 prosent i dagens handel, samtidig som VLCC-ratene i går gjorde et stort hopp.

Ratene på AG/Fjerne Østen-ruten lå i går på over 40.000 dollar per dag, mens Vest-Afrika/Fjern Østen-ratene var på 39.600 dollar per dag, ifølge Clarksons Platou.

PGS- og Norwegian-løft

Videre begynte PGS å stige en del fredag ettermiddag. Aksjen har falt kraftig siden selskapet la frem kvartalsrapport i forrige uke, og DNB Markets oppgraderte sin anbefaling på aksjen til hold i en oppdatering torsdag kveld ettersom kursen har nærmet seg deres kursmål. Meglerhuset venter imidlertid vedvarende volatilitet på kort sikt knyttet til nyhetsstrømmen rundt det potensielle salget av fartøyet «Ramform Sterling» og letebrønnen som datterselskapet Azimuth borer.

PGS endte opp 4,65 prosent.

Norwegian Air Shuttle er også blant selskapene som trekker opp, og stiger ytterligere 4,06 prosent fredag etter gårsdagens oppgang på 16,53 prosent. Fredag sa konsernsjef Willie Walsh i International Airlines Group (IAG) forventer ikke at selskapet har eierandelen i Norwegian Air Shuttle innen august neste år, dersom det ikke «skjer en transaksjon».

– Hvis vi ikke har kommet til en ordning innen august neste år, og sannsynligvis tidligere, vil vi ikke ha de aksjene lenger, sa Walsh under en telefonkonferanse i forbindelse med IAGs kvartalsresultater.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,22 prosent til 862,80 poeng.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

#10 tiltak: Derfor bør disse klimaforslagene inn i statsbudsjettet for neste år
Politisk redaktør Kjetil B. Alstadheim i DN forklarer.
01:54
Publisert: