Etter en forsiktig oppgang på desembers første handelsdag, snudde Oslo Børs nedover fredag.

Fall for tungvektere som Equinor, Aker BP og Hydro bidro til å trekke hovedindeksen ned, og da handelsdagen var over endte det med en nedgang på 1,02 prosent ved Oslo Børs.

Etter at oljeprisen mandag falt til det laveste nivået siden januar i år, har oljeprisen tatt seg opp gjennom uken. Ved klokken 16.20 fredag handles et fat brent spot nordsjøolje for rett over 87 dollar fatet.

For uken som helhet er Oslo Børs ned 0,36 prosent.

Kursras i Dof-aksjen

Handelsdagens taper ble aksjen til rederiet Dof, som stupte 42 prosent på børs.

Kursraset kommer etter at Dof fredag meldte om at selskapet har levert inn begjæring om rekonstruksjon av selskapet ved Hordaland tingrett.

«Etter styrets vurdering foreligger det ingen annen løsning som sikrer videre drift i gruppen enn den avtalte restruktureringen,» skriver selskapet i meldingen.

Her viser selskapet til en omfattende redningsplan som det foreslo tidligere i år, men som ble nedstemt av aksjonærene forrige måned.

Men også flere av olje- og energiselskapene hadde en tung handelsdag:

Aker Solutions steg på sin side hele 2,97 prosent etter at oljeserviceselskapet meldte at det kan få kontraktstildelinger på rundt 45 milliarder kroner som følge av pud-innleveringen fra Aker BP.

Sur stemning i USA

På Wall Street er også stemningen sur. Alle de tre ledende indeksene er markant ned etter at nonfarm payrolls, ofte omtalt som «månedens viktigste tall», ble publisert en time før børsåpning i statene.

De viste seg at det ble skapt 263.000 nye jobber i USA i november, et langt høyere tall en hva markedet hadde sett for seg. På forhånd var det nemlig ventet 200.000 nye jobber i november.

– Det blir tungt å få lønnsveksten ned, og det betyr at det fortsatt vil være høy kostnadsvekst i det amerikanske markedet. Det verste inflasjonspresset er over, men det er fortsatt langt igjen til to prosents-målet, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken om tallene.

Tallene kommer etter pce-tall fra USA, eller prisvektsmålingen som er Feds foretrukne inflasjonsmål. Disse tallene viste en prisvekst i oktober på seks prosent. Det er bare to knappe uker til Feds neste og siste rentemøte for året, hvor det er ventet at Fed vil heve styringsrenten med 50 basispunkter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.