Etter et laksekrakk-drevet børsfall på 2,7 prosent onsdag, så hovedindeksen på Oslo Børs ut til å hente seg noe inn i morgentimene torsdag.

Ved børsstenging klokken 16:25 var imidlertid fasit at fallet har fortsatt, med en ytterligere nedgang på 1,6 prosent.

Dette betyr at hovedindeksen har falt 15,7 prosent siden toppen i mai.

Bergen Carbon Solutions steg nær 30 prosent

Blant selskapene som utmerket seg torsdag, var særlig XXL - med et kursfall på 11,66 prosent. Dette etter at Sparebank 1 Markets kuttet kursmålet fra fem til to kroner på mandag.

I motsatt ende av skalaen steg aksjekursen til karbonfangst-selskapet Bergen Carbon Solutions hele 29,4 prosent. Av oppgangen på 29,4 prosent kom det aller meste den siste timen før børsstenging.

Aksjekursen til flyselskapet Norwegian steg på sin side 6,8 prosent etter at storbanken HSBC tok opp igjen dekningen av selskapet med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 14,5 kroner aksjen.

Selskapets aksjekurs var rett over syv kroner ved børsstenging.

Samtidig falt en rekke tungvektere mellom én og fire prosent. Industrikonsernet Akers aksje falt 3,2 prosent, banken DNB falt snaue tre prosent, Gjensidige Forsikring 3,2 prosent, Telenor rundt 2,8 prosent og Yara 1,2 prosent.

Olje- og energigigantene Equinor, Aker BP og Vår Energi falt henholdsvis 1,37, 1,15 og 3,8 prosent.

Og der sjømataksjene krakket onsdag, fortsatte aksjekursene å falle torsdag.

Ved børsstenging endte de største oppdrettsselskapene slik:

  • Salmar falt 1,05 prosent.
  • Mowi falt 3,15 prosent.
  • Austevoll falt 6,3 prosent.
  • Grieg Seafood falt 2,75 prosent.
  • Måsøval falt 4,3 prosent.

Bakkafrost er den eneste lakseoppdretteren uten volum i Norge, og vil derfor ikke bli påvirket av den norske grunnrenteskatten. Dermed unngikk oppdrettsselskapet gårsdagens nedtur, men torsdag falt aksjen 12,8 prosent.

– Nå har nyhetene spredt seg til Færøyene, og det gir dermed utslag for aksjen i dag, sier leder for aksjeteamet i Alfred Berg, Leif Eriksrød.

Milliarder forduftet

Investorene i Mowi, i verdens største oppdrettsselskap, vitne til et kursfall som barberte bort 19 prosent av markedsverdien til selskapet onsdag. Verst gikk det for Salmar som stupte nær 30 prosent, som tilsier at en tredjedel av aksjonærverdiene fordunstet på en dag.

– Jeg kan ikke huske at en så stor aksje som Salmar har falt så mye på en dag på Oslo Børs, sier fondsforvalter Kristian Tunaal, i Alfred Berg Kapitalforvaltning.

Både Tunaal og Eriksrød påpeker at når aksjene faller nær 30 prosent visste nok de færreste hva som kom i forkant.

Leder for aksjeteamet i Alfred Berg, Leif Eriksrød, og fondsforvalter Kristian Tunaal oppdaterer seg på dagens markedsbevegelser ved åpningstider på Oslo Børs.
Leder for aksjeteamet i Alfred Berg, Leif Eriksrød, og fondsforvalter Kristian Tunaal oppdaterer seg på dagens markedsbevegelser ved åpningstider på Oslo Børs. (Foto: Elin Høyland)

– Det var en brutal nyhet som sjokkerte markedet i går. Få hadde nok ventet et skatteforslag av den størrelsen, sier Eriksrød.

Til sammen forduftet verdier for over 50 milliarder kroner i løpet av onsdagen – fordelt på oppdrettsselskapene Salmar, Mowi, Austevoll, Grieg, Måsøval og Lerøy.

– For de som følger med langt utenfor Norge og ser en relativt lav risiko aksje falle 30 prosent, så er det klart noen føler de er blitt tatt kraftig på sengen, sier Tunaal.

Sjømatindeksen Oslo Seafood Index, som består av elleve selskaper, falt om lag 20 prosent.

Tunaal påpeker at det vil ta noe tid før man vet konsekvensene av skatteforslaget for bransjen, men at gårsdagens fall ofte forekommer av at markedet reagerer overdrevent på denne type nyheter.

– Vi må se på forslaget, regne på konsekvensene, før vi kan begrunne hvordan dette vil påvirke bransjen, sier Tunaal.

Frykten råder fremdeles

– Det er nå klare indikatorer på at vi nærmer oss øverste nivå av ekstremfrykt i markedet, men det er mye ubegrunnet frykt basert på usikkerhet som råder, sier Tunaal.

Han understreker at perioder med stor markedsfrykt ikke er riktig tidspunkt man bør vurdere å selge seg ut – om man kan la være.

Det nærmer seg slutten på årets tredje kvartal, med to handelsdager igjen av september.

– August var virkelig ille, det har ikke gått bedre siden, men september er en notorisk dårlig måned på børs, sier han.

– Det ble en kraftig effekt i rentemarkedet i går, sier porteføljeforvalter Marie Granlund i Alfred Berg. Her sammen med fondsforvalter Kristian Tunaal.
– Det ble en kraftig effekt i rentemarkedet i går, sier porteføljeforvalter Marie Granlund i Alfred Berg. Her sammen med fondsforvalter Kristian Tunaal. (Foto: Elin Høyland)

Fondsforvalteren mener det er tegn til bedring for markedet i oktober.

– Det endte med gode nyheter på Wall Street med oppgang over hele linjen. De oljerelaterte aksjene endte også opp. Det liker vi å se, sier Tunaal.

Prisen på nordsjøolje steg over fire prosent og nærmet seg igjen 90 dollar fatet onsdag, etter at den tidligere i uken duppet under 84 dollar fatet. Torsdag har imidlertid prisen for ett fat brentolje falt noe tilbake, til 88,3 dollar.

Oljeprisene ligger an til en kvartalsvis nedgang for første gang på mer enn to år.

– Oljeprisen har falt fra høye 120 dollar til i underkant av 90 dollar, og for de aller fleste er dette gode nyheter, spesielt for USA, sier Tunaal.

Oppgang på Wall Street

De siste to ukene har de tre amerikanske hovedindeksene falt med rundt ti prosent. Særlig forrige uke var brutal på de amerikanske børsene, etter en ny trippelrenteheving fra den amerikanske sentralbanken, den tredje i rekken siden i sommer.

De tre ledende indeksene på Wall Street endte markant opp onsdag. Den brede S&P 500-indeksen steg 2,0 prosent, mens industritunge Dow Jones-indeksen var opp 1,9 prosent. Teknologiindeksen Nasdaq endte opp 2,1 prosent.

Optimismen fra de amerikanske markedene spredte seg via Stillehavet til Asia, hvor de største børsene startet handelsdagen med bred oppgang.

Nikkei-indeksen i Japan steg 0,9 prosent, mens den bredere Topix-indeksen klatret 2,2 prosent.

Hang Seng i Hongkong snudde fra oppgang på 1,25 prosent til et fall på 0,8 prosent. Shanghai Composite i Kina startet også i pluss, før den snudde ned.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.