Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet fredagshandelen med en svak oppgang på 0,4 prosent, men snudde raskt og falt nesten ett prosent. Klokken 14 har børsen snudd og er svakt opp 0,25 prosent.

Oljeprisen har steget kraftig i løpet av fredagen. I skrivende stund koster nordsjøolje med levering i juni 33,31 dollar per fat - en økning på nesten 12 prosent. Det siste hoppet kommer etter at Bloombergs melding om at russiske produsenter er klare for kutt.

  • Equinor falt over to prosent fra start, men har klatret og er opp 0,32 prosent. Oljeaksjene Aker BP og DNO hopper henholdsvis 11,72 prosent og 19,5 prosent i takt med oljeprisen.
  • Oljetankselskapet Frontline fortsetter det kraftige børsfallet på grunn av håpet om en snarlig oljeenighet. Fredag er selskapet ned 15,07 prosent. Selskapet hadde inntil torsdag steget nesten 50 prosent på børs fordi det tjener store penger på den pågående konflikten mellom Saudi-Arabia og Russland.
  • Torsdag fikk toppsjef Endre Rangnes sparken i Axactor. Han mente det var aksjonær og milliardær John Fredriksen som sto bak. Selskapet stiger 1,57 prosent fredag morgen og handles for 7,13 kroner per aksje.
  • Kongsberg Automotive faller kraftig 16,59 prosent etter meldingen om at de vil hente over én milliard kroner i en kapitalutvidelse.
  • Norsk Hydro varslet torsdag kutt og permitteringer som følge av koronakrisen. Selskapet faller 2,5 prosent på børsen.

Hopp i oljeprisen

Etter tre dager med oppgang, falt Oslo Børs nesten ett prosent under handelen torsdag. Det var før Donald Trump skrev en Twitter-melding som fikk oljeprisen til å skyte til værs torsdag ettermiddag. Den amerikanske presidenten skrev at han håpte og trodde Russland og Saudi-Arabia ville bli enige om et produksjonskutt på 10 millioner fat, eller mer.

Oljeaksjene på Wall Street fikk en kraftig oppgang i takt med oljeprisen, og nøkkelindeksene steg med rundt to prosent hver. Festen ble imidlertid kortvarig. Fredag morgen har oljeprisen falt igjen. De asiatiske børsene er ned nesten ett prosent.

Selv om markedene tok tweeten med en klype salt, kan den tyde på at en avtale ikke er langt unna. Fredag morgen skriver Bloomberg at det planlegges for et møte i Opec+, som inkluderer Russland og Saudi Arabia 6. april.

– Tweeten fremsto som lite troverdig, blant annet fordi et kutt av denne størrelsen ville vært større enn noensinne, på omtrent 10–15 prosent av det globale tilbudet (gitt at Trump refererte til kutt per dag, slik konvensjonen er). Uansett: det kan være håp om en avtale av et slag, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets' morgenrapport.

Et fat nordsjøolje (brent spot) handles for 24,06 dollar, ifølge Bloomberg. Terminkontraktene for juni er på 30,07 dollar per fat. Juni-prisene var oppe i 36 dollar torsdag kveld.

Trumps kontrast

– Gårsdagens twittermeldinger står i kontrast til fjorårets, da Trump i flere omganger prøvde å tvitre ned oljeprisen. Grunnen til at han nå har snudd, er at mange amerikanske skiferoljeprodusenter fort kan bukke under med dagens lave oljepriser. Det vil i så fall være ugunstig for Trumps gjenvalgskampanje. Tiden vil vise imidlertid om noen samtaler har funnet sted og om landene i Opec+ – kanskje med USA på laget – ­klarer å komme frem til en ny avtale, skriver analytiker Dane Cekov i Nordeas morgenrapport.

Flere analytikere har advart mot at en enighet mellom Saudi-Arabia og Russland vil føre til en slutt på den lave oljeprisen. Årsaken er at verden trenger langt mindre olje enn vanlig fordi den er lammet av koronaviruset.

– Markedet har troen på produksjonskutt, men hvis livet fortsetter som i dag vil oljeforbruket være 18 millioner fat lavere enn vanlig. Det kan man ikke kutte seg ut av. Da må i så fall Saudi-Arabia og Russland så å si stoppe å produsere. Vi er i en periode med reiseforbud og stopp i turisme. Fly har vanligvis syv prosent av verdens oljeforbruk. Jeg er ikke så sikker på at dette går så raskt over, sa sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets til DN torsdag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.