Hovedindeksen på Oslo Børs åpnet opp 0,22 prosent torsdag, men rundt en time inn i handelen hadde det snudd og hovedindeksen var ned 0,58 prosent.

Joachim Bernhardsen, seniorstrateg i Nordea Markets, ventet på forhånd at Børsen ville åpne opp mellom 0,5-1,0 prosent.

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.
Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

– Dagen i dag ligger an til å bli positiv, i hvert fall med en positiv åpning, men det er mye uroligheter i markedet og det vil være volatilt fremover, sier Bernhardsen.

Før børsåpning torsdag slapp solcelleselskapet Otovo resultatene for fjerde kvartal 2021. De viste at selskapet hadde en kraftig salgsvekst på 223 prosent mot samme kvartal året før. Samtidig økte underskuddet. Otovo endte med et driftsresultatet på minus 62,5 millioner kroner, mot minus 26,1 millioner kroner i fjerde kvartal 2020.

Otovo-aksjen steg kraftig fra start, men en time inn i handelen var aksjen ned rundt to prosent.

Også oljeselskapet Okea har lagt frem ferske kvartalstall. Selskapet økte driftsinntektene fra 1,026 milliarder kroner til 1,725 milliarder kroner, til tross for at selskapet solgte færre fat olje og gass enn i tredje kvartal. Aksjen stiger over en prosent torsdag.

Robotlagerselskapet Autostore vant frem i en patentstrid mot Ocado Group onsdag. Ifølge Autostore konkluderte European Patent Office med at patentet til Autostore er gyldig med kun en liten justering. Autostore-aksjen stiger rundt en prosent en time inn i handelen.

Biotekselskapet Nordic Nanovector stuper over 27 prosent på Børsen. Selskapet gjennomførte en emisjon etter børsslutt onsdag som ble fulltegnet samme kveld. Selskapet hentet 250 millioner kroner i frisk kapital. Tegningskursen ble satt til 14 kroner per aksje. Det var 5,49 kroner under sluttkursen onsdag.

Selskapet opplyste også at det vurderer å gjennomføre en reparasjonsemisjon til samme kurs mot eksisterende aksjonærer.

Rentene

Bernhardsen mener at utviklingen i rentene og signalene fra sentralbankene vil være avgjørende for hvordan markedet utvikler seg fremover.

– Det som blir viktig fremover er renteutviklingen og hvor raskt sentralbankene vil gå frem, sier Bernhardsen.

Renten på amerikanske statsobligasjoner fortsetter å stige og den såkalte tiåringen (ti års statsobligasjon) ligger på rundt 1,86 prosent torsdag.

– Tiåringen har steget fra rundt 1,5 prosent til 1,86 prosent nå og det er en kraftig stigning, påpeker Bernhardsen.

– Nå har den amerikanske sentralbanken rentemøte neste uke og der blir veldig spennende og se hvilke signaler som kommer ut av det. Spørsmålet er om renten vil fortsette å stige. Når rentene stiger så er det ofte kraftig og brutalt, men vi vil tro det kan ta en pause etter hvert og da kan det være rom for et comeback i markedet.

Korreksjonsmodus på Nasdaq

Onsdag endte med nok et markant fall blant de toneangivende børsindeksene i USA. Den brede samleindeksen S&P 500 stengte ned 0,97 prosent, industriindeksen Dow Jones endte ned 0,96 prosent og teknologiindeksen Nasdaq var ned 1,15 prosent.

I en morgenrapport skriver Nordnet-analytiker Roger Berntsen at Nasdaq-indeksen nå offisielt er inne i korreksjonsmodus ettersom indeksen har falt ti prosent fra forrige topp.

– At indekser fra tid til annen faller mer enn ti prosent er relativt vanlig, men dette skaper alltid en viss uro for blant investorene, skriver Berntsen.

Oljeprisen

Siden starten på året har prisen på nordsjøolje brent, som er en referansepris for oljehandel verden over, steget rundt 13 prosent. Torsdag morgen ligger oljeprisen på rett over 88 dollar fatet.

– For Oslo Børs er det kanskje spesielt viktig med oljeprisutviklingen. Det virker som om markedet et veldig stramt. Underliggende er etterspørselen på vei tilbake men tilbudet er stramt, sier Bernhardsen.

Oljeprisen ligger nå på det høyeste nivået på syv år, og har aldri vært høyere målt i norske kroner.

Asia

Torsdag morgen er preget av bred børsoppgang blant de asiatiske børsene.

Hongkongindeksen Hang Seng leder an og er opp rundt 2,7 prosent, den japanske Nikkei indeksen er opp 1,11 prosent og Shanghaiindeksen er svakt opp 0,03 prosent.

Oppgangen blant kinesiske selskaper på Hongkong-børsen kommer etter rentenedsettelser i Kina og signaler om at det vil komme nye lettelser.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.