Etter halv børsdag onsdag, tar Oslo Børs påskeferie helt frem til tirsdag i neste uke.

– Det blir mange dager fri med en strøm av dårlige nyheter, ingen tvil om det. Men investorene må forholde til hvilke overraskelser som kan dukke opp. Mye dårlig nytt er allerede priset inn i markedet, men det er ikke godt å vite om det kommer uventede dårlige nyheter, sier sjefstrateg Øystein Børsum i Swedbank.

Oslo Børs fulgte Europa-børsene opp mandag. Hovedindeksen steg 2,29 prosent.

Også USA-børsene stiger kraftig på starten av dagen.

– Man ser jo at koronavirussmittetallene er i ferd med å stabilisere seg, og det er selvfølgelig gode nyheter. Men det betyr likevel ikke at bunnen er nådd. Jeg frykter gjeninnhentingen av økonomien vil ta lang, lang tid, sier Børsum.

– Hva bør være investorenes strategi de siste åpne børsdagene før påske?

– Det kommer helt an på hvilket scenario man ser for seg fremover. En V-formet utvikling, der det går bratt ned, men også bratt opp igjen, har nok de fleste gått bort fra nå. Mest sannsynlig er nok en U-formet utvikling, der det vil ta litt tid før økonomien henter seg inn igjen, men at man mot slutten av året er tilbake til normalen. Da er det riktig å investere i aksjer og kreditt hvis man har lang investeringshorisont, sier Børsum.

Frykter store ringvirkninger

Selv er han imidlertid mer skeptisk.

– Jeg frykter en L-formet utvikling – og da vil det skje mye negativt fremover. Det kan bli realiteten, at det vil ta lang tid for økonomien å hente seg inn, fordi ringvirkningene blir så store, sier han.

– Det er så mange usikkerhetsmomenter man må ta innover seg. Myndighetenes og bankenes tiltak kan slå feil ut og ikke virke etter hensikten. Dette kan igjen føre til at virksomheter bruker lang tid på å komme tilbake til normaltilstander. Men det er umulig å si, for vi har aldri vært i denne situasjonen tidligere, legger han til.

– Og selv om smittetallene går ned, hva er løsningen videre? Ingen sitter med fasiten, og det er vanskelig å lage en klar kjøreplan for å komme ut av dette økonomiske uføret. Verden er truffet av at grusomt sjokk, og det treffer alt og alle. Ingen vet når dette vil ta slutt.

– Hvis man, som deg, frykter et L-formet scenario, hva bør man gjøre da?

– Da bør man vente til over påske, og kanskje enda lenger, med å kjøpe. Sitt stille i båten. Jeg gjør det selv, sier Øystein Børsum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.