– Dette er veldig sjelden. Sånne dager får man bare i krisetider. I en vanlig fungerende økonomi går aldri hovedindeksen opp fem prosent, sier sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets.

De aller fleste piler pekte oppover ved børsstenging tirsdag. Blant de store vinnerne var giganter som Equinor og DNB, mens også flyselskapet Norwegian, som har falt voldsomt i verdi den siste tiden, også endte dagen i pluss, opp 1,7 prosent.

Hermanrud er imidlertid klar på at dette ikke er noen friskmelding.

– Det blir sånn i sånne store fall, da er det alltid veldig store bevegelser i begge retninger, så vi skal ikke anta at faren er over.

– Alle er usikre

Hermanrud mener at de voldsomme svingningene fra dag til dag skyldes sjokkmentalitet i markedet.

– Den ene dagen kaster folk seg ut, mens den andre dagen prøver de desperat å komme inn igjen. Det er veldig vanskelig, og alle er usikre. Det er ingen som vet hvor de kursene hører hjemme, for ingen vet hvor ille disse tiltakene blir for økonomien. Alle disse karantenene og reiseforbudene, det blir en kolossal bråstopp i hele verden.

Han oppgir at Sparebank 1 Markets foreløpig sitter stille i båten, men at nå ikke nødvendigvis er en dårlig tid å investere i aksjer, om man har råd.

– Foreløpig har vi litt vent og se-mentalitet. Har du ledig kapital kan du begynne å kjøpe nå, for det viser seg alltid å lønne seg i disse krisene, men det kan fort være for tidlig ennå.

– Vil du si det er illevarslende at hovedindeksen stiger fem prosent?

– Nei, det er ikke illevarslende. Det er bedre enn at det faller fem prosent, men det er en refleksjon av at det er uro. Det hadde vært bedre om det steg én prosent fem dager på rad. Da kan man begynne å tenke at man har kontroll igjen.

Oljeaksjer til himmels

Den siste tiden har oljeprisen stupt, og dratt med seg en rekke oljeselskaper i stupet. Torsdag ble imidlertid annerledes.

Ved starten av dagen sto oljeprisen opp om lag tre prosent, og trakk med seg energiselskapene på Oslo Børs opp, og til tross for at prisen på nordsjøolje (Brent spot) falt igjen, og ligger på nivå med gårsdagens sluttkurs, er aksjekursene til de aller fleste energiselskapene opp.

Blant annet er Aker BP opp 17,3 prosent, BW Offshore opp 17,22 prosent og Frontline opp 9,77 prosent.

En av de det ikke gikk så bra med var imidlertid telekommunikasjonsselskapet Ice Group, som falt over ti prosent i løpet av dagen.

Sterkere krone

Mens børser over hele verden påvirkes av inngripende koronatiltak som karantener og reiseforbud, er Norge ekstra utsatt som følge av det voldsomme fallet i oljepris. Dette har også ført til at kronen har svekket seg voldsomt mot dollar og euro den siste tiden.

Tirsdag sto det imidlertid litt bedre til. I skrivende stund koster en dollar om lag 11,15 kroner, ned 0,41 kroner i løpet av dagen, mens en euro koster 12,02 kroner, ned om lag det samme som dollaren.

Før Oslo Børs stengte åpnet også børsene på Wall Street, der de tre hovedindeksene Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq Composite alle sto kraftig opp fra start. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.