Oslo Børs faller omtrent 0,2 prosent til 933,1 poeng ved børsåpning onsdag.

I forkant av børsåpningen meldte Pfizer og Biontech at deres koronavaksinekandidat har fått innvilget en hastegodkjennelse i Storbritannia.

– Med godkjennelse av flere svært effektive vaksiner innen utgangen av året, betydelig tidligere enn de fleste hadde ventet, ser de økonomiske utsiktene mye mindre dystre og usikre ut nå enn for noen få måneder siden, skriver sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets i en morgenoppdatering.

Hun trekker frem at en situasjon der samfunnet kan bli kvitt de fleste koronarestriksjonene før sommeren eller høsten nå ser langt mer sannsynlig ut enn at det ikke vil skje.

Foreligger fremdeles risiko

– Vaksinene er derimot ikke en mirakelkur for økonomien, ettersom det er usikkerhet om hvor lang tid det vil ta før vi er tilbake til normalen. Vi har fortsatt begrenset kunnskap om effektiviteten av vaksinene hos eldre mennesker, om masseimmunitet kan oppnås gjennom vaksinene og om hvor lang tid det vil ta før folk flest kan ta vaksinen.

Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets.
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets. (Foto: Elin Høyland)

Hun påpeker at vi sannsynligvis må leve med enkelte tiltak også i tidene fremover, ettersom det vil ta tid å produsere nok vaksinedoser til hele befolkningen. Haugland trekker frem innreisekarantenen som et tiltak som kan vare i lengre tid, i hvert fall for reisende fra land med lav vaksinasjonsrate.

Men når vi til slutt blir kvitt viruset for godt, venter Haugland en solid gjeninnhenting i økonomien.

– Så snart viruset er under kontroll, er det duket for en solid, midlertidig rebound.

I tillegg meldte Kahoot i forkant av børsåpningen at to venture-fond – Northzone VII og Creandum – selger til sammen 27,6 milioner Kahoot-aksjer. Samtidig kjøper Softbank Group kjøper fem millioner aksjer i selskapet.

Aksjekursen på Kahoot faller omtrent 2,3 prosent ved åpningstid på børsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.