Troen på et lys i tunnelen, at koronakrisen en gang skal være over, sendte børsene opp over hele verden mandag etter at også amerikanske Moderna meldte om positive testresultater for en koronavaksine.

– Det har vært tvangssparing under Covid-19. Folk har spart mye penger og nå ser vi at det etter hvert skal løsne opp, sier aksjeforvalter Matin Mølsæter som styrer First Generator-fondet.

Aksjer over hele verden, og Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,9 prosent til 909 poeng, og indeksen var dermed for første gang over 900 poeng siden koronakrisen traff markedene for fullt i slutten av februar.

– Det blir en tøff periode med mye lockdown i en periode fremover, men jeg tror at markedet vil se gjennom det nå når vi har fått to vaksiner, sier Mølsæter.

Mer effektiv, tåler kjøleskap

Amerikanske Moderna fulgte konkurrenten Pfizer, som sammen med tyske Biontech meldte om positive testresultater for en koronavaksine i forrige uke. Moderna melder om en mer effektiv vaksine, som i tillegg kan tåle og stå i kjøleskapstemperatur i opptil én måned.

Mølsæter tror en nå vil få et løft blant annet i sykliske, og mer «verdi»-orienterte bransjer, fremfor «vekst»-bransjene, som teknologirakettene som har stått for mesteparten av børsoppgangen så langt i år.

- Du får et «catch up-behov» for å kjøpe nye ting. Dingser lages av kobber, aluminium også videre. Så jeg tror markedet i økende grad vil posisjonere seg for det, sier han.

Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets tror den største positive effekten ble tatt ut da resultatene til Pfizer-vaksinen ble kjent. Han tror likevel at vi vil se en trappetrinn-effekt fremover.

– Nyhetsstrømmen fremover vil være positiv etter hvert som det kommer meldinger om godkjennelser, og om hvor mange som er vaksinert. Det er naturlig at dette påvirker bransjer som fly og reiseliv. De vil få en ekstra boost, sier Hermanrud.

Kan bli verre

Han tror likevel vi må være forberedt på at det fortsatt kan bli verre før det blir bedre.

– På global basis vil Europa lide under den foretatte nedstengning, og eksplosiv vekst i smittetallene i USA tilsier at man må vente nedstengning der også.

En av dem som gledet seg mest over det nye vaksinegjennombruddet, var Benedicte Kilander Bakke, Hun forvalter DNB Bioteknologi-fondet, som satt med Moderna-aksjer før gladmeldingen mandag.

– Dette er ekstremt gode nyheter, sier hun.

– Nå har vi to vaksinekandidater med MRNA-teknologien. Det er behov for mer enn en vaksine med tanke på produksjon og at den skal gjøres tilgjengelig for alle.

DNB-aksjeforvalter Benedicte Bakke kunne mandag se sine Moderna-aksjer stige kraftig på Nasdaq-børsen etter selskapets koronavaksinegjennombrudd.
DNB-aksjeforvalter Benedicte Bakke kunne mandag se sine Moderna-aksjer stige kraftig på Nasdaq-børsen etter selskapets koronavaksinegjennombrudd. (Foto: Elin Høyland)

Både Pfizers og Modernas vaksiner er uten spor av selve viruset, men benytter i stedet avansert mRNA-genteknologi. Blir bruken godkjent, er det første gang teknologien benyttes på mennesker.

Nyheten har allerede påvirket aksjemarkedet. Bakke mener at de mest utsatte aksjene under pandemien nå kan se et vendepunkt.

– Vi ser at teknologiaksjer som har gått bra de siste månedene faller. Samtidig er det et oppløft for aksjer som har lidd under pandemien, deriblant reiseliv. Bransjer som har vært nedstengt ser nå ut til å ha fått løft nå som vi kan få en slutt på pandemien.

– Det er ikke fare for at denne optimismen kommer på for tynt grunnlag?

– Jeg vil ikke si at det er for tynt grunnlag når det er med 94,5 prosents effekt. Dette er ekstremt gode resultater og bedre enn det beste vi kunne håpe på. Amerikanske legemyndigheter tok utgangspunkt i mer enn 50 prosent effekt da de satte sine kriterier for godkjennelse av en vaksine, sier Bakke.

Olje drev oppgangen

Børsoppgangen i Oslo mandag var bred, og blant selskapene som steg mest var oljeprodusenter og andre oljerelaterte selskaper, som nøt godt av at den internasjonale stemningen snudde mot å ta mer risiko, samt at troen på en gjeninnhenting i økonomien vil bidra til økt oljeetterspørsel - og dermed økt oljepris.

Oljeprisen var opp nesten tre prosent mandag ettermiddag, noe som bidro til at oljeprodusentene Equinor og Aker BP endte opp henholdsvis tre og syv prosent, mens leverandører som Subsea 7 og TGS-Nopec var opp fem og ni prosent. Økt risikovilje bidro også til at de kriserammede flyaksjene SAS og Norwegian steg hele 19 og syv prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.