Oslo Børs åpner ned onsdag morgen. Like etter klokken 12.00 er hovedindeksen ned over 2,5 prosent.
Nedgangen skjer etter at oljeprisen falt markant tirsdag ettermiddag. Etter stengetid på Oslo Børs falt oljeprisen over fem prosent tirsdag, og onsdag morgen ligger prisen på under 30 dollar fatet.
Dette til tross for at Opec+ – som er en sammenslutning av Opec-landene, samt en rekke andre oljeproduserende nasjoner – søndag kom frem til en historisk avtale om kutt i oljeproduksjonen på 9,7 millioner fat per dag.
Flere analytikere har pekt på at avtalen ikke demmer opp for det enorme etterspørselsfallet som kommer ifølge av koronapandemien. Dette til tross for at blant annet Prins bin Salman har understreket at produksjonskuttene som Opec og andre oljeprodusenter nå er blitt enige om på 9,7 millioner fat kan stige til 20 millioner fat eller høyere når man inkluderer forventning om lavere produksjon fra USA og andre land som ikke var en den av avtalen.
Onsdag faller oljeprisen videre etter at Det internasjonale energibyrået (IEA) kom onsdag med sine utsikter for etterspørselen etter olje i tiden fremover.
Flere oljeselskaper faller markant onsdag. Equinor faller onsdag 4,6 prosent, Aker BP faller over åtte prosent og DNO er ned 9,13 prosent.
Spennende tid
Investeringsdirektør i Nordea, Robert Næss, sier vi nå står ovenfor en veldig spennende tid. I ukene som kommer skal flere selskaper begynne å rapportere om resultatene fra første kvartal. Dette blir en viktig temperaturmåler på hvor hardt koronakrisen faktisk har slått inn.
– Markedet er i villrede om hva som skjer. Det har vært veldig få resultatvarsler. Derfor blir det rapporteringssesongen mye viktigere enn vanlig, Næss.
– Det er en ekstrem situasjon. Markedet er veldig nysgjerrig for hva som skjer med selskapene. Dette blir den mest spennende rapporteringssesongen på fryktelig lenge. Kanskje noensinne.
Storbanken JPMorgan Chase publiserte tirsdag tall for første kvartal, og tallene viste et overskudd som var godt under analytikernes forventninger, selv om bankens inntekter har holdt seg så langt i koronakrisen. I ukene som kommer vil investorer få flere svar.
Dyster prognose
Tirsdag ettermiddag kom også IMF med en dyster prognose for verdensøkonomien. Der advarte Det internasjonale pengefondet om at den globale økonomien står ovenfor sin verste nedtur siden den store depresjonen på 30-tallet.
Dette så imidlertid ikke ut til å skremme aksjemarkedene nevneverdig. I USA klatret de toneangivende indeksene markant tirsdag.
Dow Jones endte opp 2,4 prosent, S&P 500 steg 3,1 prosent mens Nasdaq klatret 4,3 prosent.
Markedene i Asia ser heller ikke ut til å la seg skremme av IMFs prognoser. Flere av de viktigste indeksene utvikler seg onsdag morgen relativt flatt.
– Hvorfor reagerer ikke markedene kraftigere på prognosene?
– Markedet er i modus på at det full fart igjen neste år. Dersom det er riktig er egentlig et fall på ti prosent riktig. Dersom man tror dette vil vare lengre, og ha større konsekvenser vil fallet bli større. Man har egentlig aldri sett en så rask oppgang i inntjening før. Det vil være uvanlig om det skjer.
– Det har vært en tydelig oppgang i verdens markeder fra mot slutten av mars. Vil dette fortsette?
– Det kommer til å komme fryktelig mange dårlige nyheter i ukene som kommer. Det er ikke lett å se for at det vil komme gode nyheter fra selskapene i ukene som kommer og dermed berolige investorene, sier Næss.
Dyrere enn historisk snitt
Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets sier at inntjening per aksje for Oslo Børs i 2021 er på 13 ganger såkalt PE (pris/inntjening). Det historiske gjennomsnittet for PE basert på neste års inntjening er 11.
– Vi priser altså over historisk snitt i dag, og da på et tidspunkt hvor usikkerheten for neste års inntjening mildt sagt er noe høyere enn vanlig, sier Harper.
– Prisingen var ikke lav til å begynne med før korona og markedet priser implisitt inn at økonomien kommer fort tilbake igjen. Det er veldig vanskelig å si noe om, men det er kanskje litt i optimistiske enden av forventningene, sier han.
Ser på strøm i Kina
Selv om børsene har steget solid de siste ukene er fremdeles hovedindeksen på Oslo Børs ned 20 prosent fra toppen. Til tross for at verdensøkonomien er fullstendig lammet, tror Harper det er rasjonelt at markedene ikke behøver å falle like mye som i tidligere tilfeller på grunn av de raske og massive stimulansene fra sentralbankene.
For øyeblikket synes aksjestrategen det er interessant å følge med på strømforbruk og lysintensitet over kinesiske industriparker.
– Kildene jeg ser på viser at det er kommet til 80 prosent relativt til fjoråret, men det å gå fra 80 til 100 har vært litt mer utfordrende og har flatet litt ut i Kina. Mange av kundene er i lockdown så da kommer man ikke fullt tilbake før kundene er tilbake, men det er interessant å følge for å få et inntrykk av hvor sannsynlig det er med en V eller W-bunn for økonomien. Det å komme relativt raskt tilbake til normalen er avhengig av at det ikke dukker opp negative feedback loops, sier han.
– Krever det god politisk styring?
– Ja, det kreves det, men kanskje også en dose flaks. Det kommer til å være enkelte bedrifter som kommer til å gå konkurs. Vi vet ikke hvem, men hvis det er viser seg at det er noen som er viktig i masse forskjellige prosesser kan få bedrifter skape veldig store problemer hvis de går over ende, sier Harper.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.