Tirsdag åpnet hovedindeksen med en nedgang på 0,8 prosent, fallet holdt seg utover handelsdagen. Børsen endte med en nedgang på 0,86 prosent.

De norske oljeaksjene dro hovedindeksen nedover. Gigantene Equinor og Aker BP falt henholdsvis 0,6 og to prosent. Det endte ikke bedre for tankrederiet Frontline som fikk en nedgang på 4,8 prosent.

På forhånd var det ventet et fall etter mandagens Wall Street-nedgang. De toneangivende amerikanske Nasdaq, S&P 500 og Dow Jones fikk alle sammen en røff start på uken med et bredt fall i lys av en økende inflasjonsfrykt blant investorer.

Ørliten bedring for oljen

Prisen på nordsjøolje opplevde en ørliten oppgang i timene før handelsstart på den norske børsen. I løpet av handelsdagen snudde det imidlertid. Etter stenging omsettes et fat nordsjø olje for 81 dollar – en nedgang på 2,1 prosent.

I helgen innførte EU pristak på olje fra Russland. Polen, Estland og Litauen har imidlertid lenge holdt igjen.

Trioen har klart å presse ned pristaket fra det opprinnelige forslaget på mellom 65 og 70 dollar fatet. Deretter ble 62 dollar diskutert, før summen 60 dollar kom på bordet. Til tross for innledende polsk skepsis, trakk landet fredag sin protest mot forslaget.

– Det er usikkerhet om hvor raskt Kina lemper covid-tiltakene og den fulle virkningen av EU-forbudet og G7-pristak. For nå, gitt at G7-pristaket er over nivået der Ural-oljen handler, forventer vi at det vil ha liten direkte innvirkning, sier Warren Patterson, sjefstrateg for råvarer i ING Groep NV i Singapore, ifølge Bloomberg gjengitt av TDN Direkt.

Regionalt nettverk

Norges Banks temperaturmåler, nemlig rapporten Regionalt nettverk, ble publisert en time inn i handelen. Tross det noe trauste navnet, er rapporten uten tvil en viktig kilde for sentralbanken.

I rapporten kommer det frem at bedriftene venter sterk pris- og kostnadsvekst, høyere renter og færre nye oppdrag fra offentlig sektor gjennom vinteren. Utsiktene er de svakeste siden januar 2009.

Rapporten, som gis ut hvert kvartal, er en undersøkelse av hvilke fremtidsforventningene blant norske bedrifter og bedriftsledere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.