Onsdag endte Oslo Børs svakt ned etter to toppnoteringer på rad. Torsdag svinger Oslo Børs mellom svak oppgang og svak nedgang.
Tidligere torsdag morgen ble det klart at Japanske Mitsui går inn med 5,5 milliarder i Aker Horizons-selskapet Mainstream Renewable Power. Det gir den japanske giganten en eierandel på 27,5 prosent i selskapet. Det skjer dagen etter at Aker Horizons solgte alle sine aksjer i Rec Sillicon til en verdi på 1,4 milliarder kroner.
Etter børsåpning steg Aker Horizons kraftig, og ble deretter pauset. 20 minutter etter åpning stiger aksjen med over 26 prosent.
Onsdag ettermiddag kunne hydrogenselskapet Nel melde om at det har hentet 1,5 milliarder kroner i en rettet emisjon.
Pengene selskapet henter skal brukes til å øke produksjonskapasiteten, å utvide organisasjonen med tanke på ordreinngang og anbudsaktivitet, og til generelle selskapsformål, skriver Nel i meldingen.
Nel-aksjen faller nærmere åtte prosent.
Internasjonale forhold
Torsdag er det spesielt knyttet spenning til Vestens nye sanksjonspakke mot Russland.
– USA og Storbritannia har allerede innført forbud mot russisk olje, og mange EU-medlemsland støtter et forbud. Likevel er noen få sentrale aktører, spesielt Tyskland og Ungarn, imot, og en beslutning må være enstemmig, skriver analytiker i SPI Asset Management, Stephen Innes i et notat.
Oljeprisene stiger svakt tirsdag morgen, etter først å ha steget og deretter falt tilbake i løpet av natten. Fokus i markedet er på hvordan Vestens nye sanksjonspakke mot Russland vil se ut når EU-landene, USA og Nato møtes i Brussel i løpet av dagen.
Investeringsstrateg Halfdan Grangård i Handelsbanken sier internasjonale forhold vil har stor betydning for aksjemarkedene fremover.
– Spørsmålet er om det etter hvert blir stopp i energileveranser fra Russland til Europa. Olje- og gassprisene stiger. Det er denne typen nyheter som gir avtrykk i aksjemarkedet. Det kan etter hvert skape problemer for selskapene i og med at husholdningene ikke kan bruker penger på alt annet, når budsjettet går til energi. Det bildet er det avgjørende og i største grad bakgrunn for markedsbevegelser i disse dager, sier Grangård.
Rentemøte torsdag
Markedet retter også sitt fokus mot Norges Banks rentebeslutning som kommer torsdag klokken 10. Det er med stor sannsynlighet at sentralbanksjefen vil heve renten med 0,25 prosent til 0,75 prosent.
Norsk pengepolitikk vil imidlertid ikke ha like stor påvirkning på aksjemarkedet, sier Grangård.
– For aksjemarkedet er det internasjonale forhold som stort sett er avgjørende. Dersom Norges Bank setter opp renten er det godt forventet. Det er mer interessant å se hva som blir rentebanen fremover, men en renteheving nå er priset inn i markedet. Aksjemarkedet er veldig lite preget av pengepolitikken i Norge. Det er viktigere hva Fed gjør enn hva Norges Bank gjør, sier Grangård.
Nedgang på Wall Street
Alle de toneangivende amerikanske indeksene endte med markant nedgang onsdag. Samme dag nådde den amerikanske tiåringen sitt høyeste nivå siden 2019, da den var oppe på 2,41 prosent.
Forrige uke hevet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (fed) styringsrenten til 0,25 prosent. Det er landets første renteheving siden 2018. Mandag denne uken strammet sentralbanksjef Jerome Powell til ordbruken rundt den skyhøye inflasjonen i USA.
– Arbeidsmarkedet er veldig sterkt, og inflasjonen er altfor høy, sa Powell og indikerte at sentralbanken kan komme til å heve styringsrenten med mer enn 0,25 prosent ved neste renteheving.
I Asia er børsene avventende.
Etter syv dager med oppgang for Tokyo-børsen, har i investorer tatt en pustepause og sendt aksjekursene lavere. Nikkei-indeksen har falt med 1,1 prosent i løpet av formiddagshandelen.
Storbanken ANZ mener renteøkningene vil fortsette i store deler av verden – til tross for krigen som pågår i Ukraina.
«Konflikten i Europa er en humanitær krise og et sjokk for oppfatninger om global stabilitet, men det er ikke tilstrekkelig til å avspore den globale økonomien», skriver teamet, ledet av sjeføkonom Richard Yetsenga.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.