Hovedindeksen på Oslo Børs falt til slutt 0,4 prosent fredag, til sluttkurs 1276,1 poeng.

Equinor ble dagens mest omsatte aksje, og steg en drøy prosent, mens Kahoot ble dagens nest mest omsatte. Aksjen stupte til slutt over 16 prosent, til sluttkurs 19,1 kroner.

Det bratte fallet kom etter at storeier Softbank fredag morgen kom med en nokså kryptisk flaggemelding til markedet.

I meldingen ble det klart at Softbank har solgt Kahoot-aksjer til en finansiell institusjon og har valget mellom å kjøpe aksjene tilbake eller gjøre opp i form av kontanter innen 22. august neste år. Softbank står altså i utgangspunktet fritt til å selge seg videre ned i Kahoot-aksjen, uten å måtte melde om aksjesalgene til markedet.

Fall for flyselskapene

Fredag morgen la flyselskapene SAS og Flyr frem resultater for andre kvartal, som viste solide tap på henholdsvis to milliarder og 280 millioner kroner.

SAS-aksjen endte til slutt med en nedgang på over to prosent, noe som gjør at aksjen nå omsettes for 0,6 kroner. Flyr falt på sin side over åtte prosent, og aksjen omsettes for rett over én krone.

– Vår viktigste jobb er å fylle topplinjen. Det økte rentenivået, rekordhøye strømpriser og generelt høy inflasjon kan påvirke etterspørselen i vinter for hele bransjen. Samtidig har vi en økt oljepris som øker drivstoffkostnaden, sa Flyr-sjef Tonje Wikstrøm Frislid til DN.

I sommer hadde Flyr ti fly i luften, og i løpet av høsten skal det tolvte settes i drift før selskapet når det uttalte målet for flåten på 20 fly neste år.

Venter på Fed-sjefen

Stemningen på verdens børser har vært avventende hele uken. Investorene har stort sett trådt vannet i påvente av USAs sentralbanksjef Jerome Powells tale fredag ettermiddag.

I talen advarte Powell om at det vil bli «smertefullt» å få bukt med den høye prisveksten.

– Dette er de uheldige konsekvensene ved å redusere inflasjonen. Vi vil fortsette frem til vi er sikre på at jobben er gjort, sa sentralbanksjefen.

Fed-sjef Jerome Powell, her i Jackson Hole på en samling før pandemien.
Fed-sjef Jerome Powell, her i Jackson Hole på en samling før pandemien. (Foto: Jonathan Crosby/Reuters/NTB)

På de asiatiske børsene var det stort sett rolig natt til fredag, med en svakt positiv tendens.

Oljeprisen holder seg stabilt på vel 100 dollar fatet for nordsjøolje, og er opp nesten ti prosent på halvannen uke. Oljeprisen steg etter at Saudi-Arabia og Opec+ signaliserte produksjonskutt for en knapp uke siden. Men iransk olje kan komme tilbake på verdensmarkedet hvis de pågående forhandlingene med USA og EU munner ut i en ny atomavtale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.