Hovedindeksen på Oslo Børs har steget med eventyrlige 19,40 prosent i år, og flere selskaper har gått som kuler i løpet av 2017.

Men ett selskap har banket alle andre selskaper ned i støvlene.

Den lille skipsutstyrsleverandøren Scanship Holding har steget med 358 prosent fra under én krone aksjen i starten av året til over fire kroner like før nyttår.

Det har gitt en supergevinst på papiret for skipselektriker Eigel Ingvar Thom, som er en av Scanships største og mest standhaftige investorer.

Til sammenligning har selskapet som har hatt den nest beste oppgangen i år, PCI Biotech, steget med 192 prosent.

20 millioner

Thom reiser til vanlig verden rundt som skipselektriker. Siden han gikk inn i Scanship i februar 2016 har han en papirgevinst på oppunder 20 millioner kroner i selskapet når man legger til grunn hans kostpris på 0,75 kroner aksjen.

Den største oppgangen i Scanship-aksjen kom etter at selskapet la frem halvårsrapporten sin i slutten av oktober. På få dager hoppet aksjekursen opp 70 prosent og Thom hadde etter kort tid en urealisert gevinst på rundt 10 millioner kroner.

– Det har vært bra dette, vet du. Det har gått som forventet, sa Thom til DN da.

Skipselektrikeren eier aksjer i Scanship privat og gjennom hans private investeringsselskap Trethom as. Totalt eier han i overkant av fem millioner aksjer, som er verdt 22,5 millioner kroner. Det gjør ham til selskapets femte største aksjonær.

Han har ingen planer om å forlate skipet.

– Selskapet har en veldig bra inntjening i dag og jeg tror på fortsatt omsetningsvekst. Hvis inntjeningen holder seg og de øker omsetningen sånn som jeg tror, blir dette veldig bra, sa han til DN i november.

Tungvektere

Scanship Holding har gått i rykk og napp dette året. I starten av mai fikk selskapet en ny storspiller med på laget. Investorene Narve Reiten og Bård Brath Ingerø kjøpte igjennom investeringsselskapet Ingerø Reiten Investment Company 31,5 millioner aksjer i selskapet og ble dermed Scanships desidert største aksjonær.

– Det er veldig positivt at Reiten & Co kom inn for å dra lasset videre. Det gir litt ordentlig muskler i markedet, som nok er litt av grunnen til oppgangen. Folk har mer tro, sa Thom til DN forrige måned.

Scanship har nå en markedsverdi på 415 millioner kroner.

– Jeg suger til meg info

Eigel Ingvar Thom har drevet som selvstendig næringsdrivende siden 1989, og foretrekker å holde en lav profil som investor. Selv om han har gjort gode penger på Scanship, har han tjent enda mer på et annet selskap, ifølge ham selv.

Thom sitter nemlig på 2,33 prosent av aksjene i Kjell Inge Røkkes American Shipping.

Han anslår at han har tjent over 30 millioner kroner på å satse på rederiaksjen etter den krasjet fra sin storhetstid fra 2006 til 2008 og lå skadeskutt frem til april 2013.

Siden den gang har aksjen steget med over 1000 prosent på børs og gitt drømmeavkastning til investorene. Siden februar i år har aksjen falt betydelig, men gjorde et lite byks i desember.

Thom sier han kjenner markedet godt ettersom han er ute på båtene og prater med folk hele tiden.

– Jeg suger til meg info fra alle kanter egentlig, har Thom sagt til DN tidligere.

Aksjepostene i Scanship og American Shipping er sammen verdt 56 millioner kroner basert på fredagens sluttkurser i de to selskapene.(Vilkår)

Loppisappene: Finn, Shpok, Letgo eller Tise?
DNs Øystein Drabløs guider deg igjennom fire apper for kjøp og salg på nett. Hvilken skal du velge? Finn, Shpok, Letgo eller Tise?
03:50
Publisert: