Hovedindeksen på Oslo Børs endte på plussiden med 1,76 prosent opp, etter en formiddag preget av både opp- og nedturer. Børsen startet med en nedgang på nesten prosent, og klarte å hoppe opp til minus 0,5 prosent. Oljeprisen koster 24 dollar fatet på onsdag og synker med seks prosent.

XXL steg med 150 prosent på formiddagen og endte børsdagen på over 85 prosent opp, etter nyheten om en ny finansieringsløsning på 1,45 milliarder kroner og innhenting av frisk kapital.

Slostad Offshores kredittløsning hjalp lite på børsen onsdag, og aksjen endte dagen 6,52 prosent i minus.

Softox som de siste ukene har steget kraftig på grunn av selskapets satsing på produksjon av hånddesinfeksjon midt i en global pandemi endte dagen over 1,22 prosent opp.

Equinor ble onsdag nedgradert av kredittvurderingsselskapet Moody's avsluttet handelen på tre prosent opp.

XXL med finansieringsløsning - aksje skutt til værs

Onsdag kunngjorde den kriserammede bedriften at har kommet fram til en finansieringsløsning. 1,45 milliarder kroner med refinansiering av lån hos sine eksisterende banker. Selskapet skal også hente inn ny kapital gjennom gjennom en garantert tegnsrettingsemisjon på på 400 millioner kroner til kurs 5,00 kroner aksjen.

Nyheten sendte XXL-aksjen opp nesten 150 prosent ved lunsjtider.

Rekordfall i første kvartal

Noen dager med oppgang de siste dagene reddet imidlertid ikke Oslo Børs fra et rekordfall. Siden nyttår er hovedindeksen på Oslo Børs ned 24,1 prosent. Det betyr at de tre første månedene i 2020 ble den svakeste starten på børsåret gjennom tidene.

Det fremgår av en pressemelding fra Oslo Børs onsdag.

Hovedindeksen står før børsåpning onsdag på 707,13 poeng og fasit for mars måned ble et fall på 14, 8 prosent.

Men selv om det ble en rekorddårlig start på året, har det siden 1914 vært fem kvartaler med større kursfall: to ganger i 2008, 1987, 1998 og 2002.

Ifølge pressemeldingen fra Børsen skjedde det disse gangene:

I 1987 endte den største børsoppturen siden Første verdenskrig brått. Krakk på Wall Street sendte Totalindeksen ned 19,1 prosent tirsdag 20. oktober, en dag som i ettertid er blitt hetende den sorte tirsdagen. I løpet av fjerde kvartal 1987 falt Totalindeksen 41 prosent.

I 1998 sendte oljen og finanskrise i Asia hovedindeksen ned 33,3 prosent i løpet av tredje kvartal. Da hadde det vært solid kursoppgang gjennom 90-tallet. I kjølvannet av den asiatiske finanskrisen 1997/98 falt oljeprisen sterkt.

Under finanskrisen i 2008 falt hovedindeksen 31,3 prosent i tredje kvartal og fortsatte ned 29,2 prosent i fjerde kvartal. Et dypt fall i oljeprisen forsterket kursfallet på Oslo Børs. I tillegg søkte utenlandske investorer tilflukt i større markeder. I de foregående årene hadde utlendinger kjøpt seg opp til de nye rekordnivåer og vært avgjørende for likviditeten. 2008 er det svakeste året i Hovedindeksens historie med et kursfall på 54,1 prosent.

I 2002 kom revisorskandaler i selskaper som Enron og Arthur Andersen, på toppen av dotcom-nedturen og ettervirkningene av 11. september-angrepet året før. I tredje kvartal dette året falt hovedindeksen 25,5 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.