Børsen har steget kraftig de siste par ukene, og tok også ukeslutt i pluss. Hovedindeksen steg 1,96 prosent til 849,66 poeng fredag.

Aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets peker på en kombinasjon av årsaker til den kraftige oppgangen.

– Investorer har vært posisjonert for defensivt og blir tvunget til å løpe etter markedet når det fortsetter å stige, kombinert med likviditet fra sentralbankene, sier han til TDN Direkt.

Kun teknologiboblen på starten av 2000-tallet har gitt et høyere P/E-tall for Oslo Børs, som står for Price/Earnings, altså pris i forhold til resultat.

– Den gangen ble det høye P/E-tallet hovedsakelig løst med at prisen falt. Alternativet er en lengre periode med moderat oppgang så inntjeningen blir høyere etter hvert som selskapene vokser. På den måten kan P/E falle tilbake, men det vil antagelig ta tid, og da trenger vi litt hjelp fra en høyere enn forventet oljepris, mener Harper.

Inntjeningen vil også bli høyere etter hvert som 2020 kommer i bakspeilet, men prisingen på 2021-inntjeningsestimater er også meget høy, påpeker strategen.

Telenor Pakistan i fusjonssamtaler

Torsdag kveld viste Daily Pakistan i en artikkel til at covid-19-situasjonen påvirker den økonomiske utvikling i utviklingsland som Pakistan, der alle sektorer, inklusive telekomsektoren, tynges av situasjonen.

Ifølge godt informerte kilder er det kapasitet til to-tre aktører i telekommarkedet i Pakistan, mot dagens situasjon med fire operatører. En fusjon mellom Telenor Pakistan og Ufone er sannsynlig, og hvis dette skjer vil antallet aktører bli redusert til tre, skriver nettsiden, som legger til at etter det har vært initielle samtaler mellom Ufone og Telenor Pakistan, og at telekommyndighetene i landet ventes å støtte en slik sammenslåing.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities sier hun er usikker på om telekommyndighetene i Pakistan vil godkjenne en sammenslåing mellom Telenor Pakistan, som er landets nest største operatør med en markedsandel på 28 prosent, og Ufone, som er fjerde størst med en markedsandel på 14 prosent. Hun mener videre at det er mer sannsynlig at Telenor vil gjennomføre M&A-aktivitet i Asia enn i Europa som følge av mindre motstand fra regulatoriske myndigheter i Asia.

Telenor-aksjen steg fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.