Det norske panteselskapet Tomras aksje steg kraftig på Oslo Børs onsdag etter nyheten om at Storbritannia planlegger å innføre et pantesystem for flasker. Samlet steg aksjen i overkant av ni prosent til kurs 164 kroner i løpet av onsdagens handel.

På listen over de største aksjonærene i Tomra er for det meste ulike fond, men også milliardærarvingene Else Helene Sundt og Christian Gruner Sundt gjennom investeringsselskapet Sundt as. De tok over selskapet etter tidligere Bergesen-eier og skipsreder Peter C.G. Sundt.

Tjente 17 millioner kroner

De to arvingene er 19. største aksjonær og sitter på i overkant av 1,2 millioner Tomra-aksjer, tilsvarende 0,82 prosent av selskapet. Aksjeposten var ved børsslutt tirsdag verd i overkant av 182,5 millioner kroner, men etter det kraftige kurshoppet på drøyt ni prosent onsdag har aksjeverdien deres steget til 200 millioner kroner. Dermed tjente de rundt 17 millioner kroner på få timer. Oslo Børs hadde en halv dag med handel onsdag i forbindelse med påske.

Sundt-formuen forvaltes av investeringsselskapets administrerende direktør, Leiv Askvig.

– Som aksjonær er vi positive til nyheten, men vi har ingen kommentar til vår løpende børsportefølje, sier han.

Tomras nest største aksjonær er Folketrygdfondet med en eierpost på nær 8,3 millioner aksjer. Fondet kunne registrere at verdien på Tomra-aksjene økte med 117 millioner kroner i løpet av onsdagen.

– Veldig attraktivt marked for oss

Den planlagte panteordningen i Storbritannia er ifølge Daily Mail en del av miljøvernminister Michael Goves plan for å øke resirkuleringen i Storbritannia. Kun rundt halvparten av plastflaskene i Storbritannia blir resirkulert, ifølge BBC.

Tomra produserer automatiserte panteløsninger. Selskapets investorkontakt, Elisabet Sandnes, forteller at de følger sakens utvikling i Storbritannia tett.

– Det er en positiv nyhet både for Tomra og for Storbritannia. Det er et veldig attraktivt marked for oss og vil gjøre det beste for å posisjonere oss, sier Sandnes til DN.

Hun påpeker derimot at pantesystemer finnes i ulike varianter og at det er ingen som er like.

– Vi vet ikke detaljene rundt systemet ennå, så det er for tidlig å si noe om de kommersielle mulighetene for Tomra. Det viktigste for oss er at det vil være et system der panteautomater er en betydelig del av systemet og løsningen. Da ville det åpnet seg et helt nytt marked for oss, sier hun.

– Få frem verdien av automatisert løsning

Ifølge Sandnes skal det nå være en konsultasjonsperiode ut året der det skal høres på både drikkevareindustrien, leverandørene og konsumentene.

– Nå blir det viktig å forsøke å være så relevante som mulig som leverandør og få frem verdien av en automatisert løsning, forteller hun og legger til:

– Det verste for oss vil være om det er et system der panteautomater blir en mindre relevant del av systemet, men akkurat hvordan systemløsningen vil bli er for tidlig å si noe om på dette tidspunktet.

Tomra-aksjen er det seneste året opp over 84 prosent på Oslo Børs.(Vilkår)

Business på klodens varmeste sted
Yara satser milliarder på en av verdens mest ugjestmilde steder i kampen om kaliumsulfat.
03:05
Publisert: