Den lave oljeprisen har trukket Oslo Børs ned, og flere investorer posisjonerer seg nå for en større korreksjon.
Oslo Børs åpner svakt opp fredag etter en tilsvarende svak oppgang i oljeprisen. Det er flere momenter som påvirker børsutviklingen disse dager:
- Oljeprisen: Oljeprisen falt kraftig onsdag kveld, etter at amerikanske oljelagre falt mindre enn ventet. Prisen på nordsjøoljen Brent falt ned under 47 dollar fatet, det laveste nivået siden slutten av november 2016, og har ligget rundt dette nivået siden. Oljeprisfallet trakk ned Oslo Børs torsdag, som avsluttet torsdagen med sitt tredje største fall så langt i år, ledet an av oljerelaterte selskaper som Statoil, Subsea 7 og Aker Solutions.
- Amerikanske renter: USAs sentralbank økte renten torsdag, men mer «haukete» uttalelser enn ventet fra den amerikanske sentralbanksjefen Janet Yellen, og dermed utsikter til høyere amerikanske renter, ga en urolig dag på verdens børser torsdag. «Haukete» er begrep som brukes om en sentralbank som signaliserer at økonomien er sterk, noe som betyr at rentene må settes opp for å holde bukt med prisveksten.
- Internasjonal børsutvikling: Både de største amerikanske og europeiske børsindeksene endte ned torsdag, mens asiatiske børser viste en blandet utvikling gjennom natten.
Du kan følge markedet på DN Investor her!
Klar for fall
– Oslo Børs er for tiden ganske normalpriset. Vi har en risikopremie på aksjer mot renter som er ganske gjennomsnittlig og en inntjening som for tiden er litt under trendinntjening, sier porteføljeforvalter Hans Thrane Nielsen i Storebrand.
Han understreker at Oslo Børs ikke er like billig som den var i første halvdel av 2016. Det gjør at han personlig har posisjonert seg for et mulig børsfall, men for fondene han forvalter ser han ikke behov for store endringer.
– Denne prisøkningen gjør at jeg privat har solgt litt aksjefondsandeler, men jeg vil kjøpe disse tilbake dersom Oslo Børs faller en del. I porteføljene har vi ikke gjort noe spesielt, sier han.
Nielsen forvalter fondet Storebrand Norge, som ligger omtrent 1,5 prosentpoeng foran hovedindeksen på Oslo Børs så langt i år.
For det norske aksjemarkedet ser Nielsen blant annet mot de mange ventede børsnoteringene som kommer på Oslo Børs som et viktig moment.
– Det trekker noe likviditet ut av markedet. Jeg har inntrykk av at mange aksjefond sitter med en noe høyere kontantandel enn normalt, og at en noe mer ruglete markedstrend synes å være konsensus, sier han.
At Oslo Børs åpner opp tross den lave oljeprisen ser ikke Nielsen på som noe utenom det vanlige.
– Det er vel nesten så normalt som det kan bli, sier forvalteren.
Ingen grunn til panikk
– Jeg ser ingen klare tegn til økonomisk nedtur i det korte bildet. Derfor er det ingen grunn til å få panikk selv om børsen faller litt, sier sjeføkonom og partner i Nordkinn Asset Management, Bjørn-Roger Wilhelmsen.
Han mener likevel investorer bør spre investeringene sine for å sikre seg mot en mulig korreksjon, der han mener europeiske aksjer særlig stikker seg positivt ut.
– Jeg mener det helt klart er en risiko for at vi får en korreksjon i aksjemarkedet i løpet av sommeren eller høsten. Aksjemarkedet er dyrt flere steder, kanskje særlig i USA, og volatiliteten er lav, sier han.
Tidligere i år nådde Vix-indeksen, som omtales som «fryktindeksen» i amerikanske aksjer, det laveste nivået på mer enn 20 år.
Det er særlig de lave rentene som har bidratt til det Wilhelmsen omtaler som dyre aksjer.
– Og rentene skal gradvis opp de neste årene. Jeg tviler derfor på at aksjemarkedet blir like bra de neste fem årene som de forgående fem, sier han.
Oslo Børs er opp 78 prosent de siste fem årene, etter at de ustabile årene fra 2014 til 2016 i kjølvannet av oljeprisfallet, bidro til at børsen ikke steg i toårsperioden.
– Problemet er at det kan være vanskelig for mange å finne gode alternativer ettersom andre investeringsklasser, som for eksempel obligasjoner, også er dyre, sier han.
USA skuffer
I tillegg til oljeprisen har skuffende makroøkonomiske tall fra USA preget børsene den siste tiden.
– Det mest skuffende de siste ukene er amerikanske makrotall. Disse har skuffet konsensus, dette tror jeg er hovedårsaken til kursfallet den siste tiden, sier Nielsen.
Han viser blant annet til storbanken Citigroups «Economic Surprise Index», som viser at USA har skuffet på nedsiden så langt i år. Han råder til forsiktighet om man vil investere i amerikanske aksjer:
– På meg virker det amerikanske aksjemarkedet høyt priset. Det har det vært de siste par årene, det har vanligvis betydd lavere avkastning i det kommende tiåret. Jeg ville vært litt forsiktig her, sier han.
I tillegg er oljeprisen på vei mot sin lengste periode med ukentlig nedgang siden august 2015, og prisene fortsetter å ligge på nivåer ikke sett på over seks måneder denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.