Hovedindeksen på Oslo Børs har lagt en turbulent uke bak seg, og er nå ned nesten fire prosent fra all-time high 19. januar. Utviklingen pekte marginalt oppover på ukens to siste handelsdager, og spørsmålet mange nå stiller seg er om vi har nådd bunnen for denne gang eller om dette bare er starten på en dypere korreksjon som kan dra ut i tid.
Bakteppet er økende usikkerhet rundt fremtiden, som følge av forsinkede vaksineleveranser og frykt for at de muterte variantene av koronaviruset vil føre til lengre nedstenginger mens vi venter på vaksinene.
I tillegg kommer markedsturbulensen som er utløst av den mye omtalte krigen mellom småsparere og hedgefond med shortposisjoner i USA, og som i tur har ført til at forvaltere har solgt seg ned eller ut av en del investeringer for å ta ned risikoen og sikre likviditet.
Betydelige uroligheter
Sjefstrateg i Sparebank1 Markets, Peter Hermanrud, sier at markedet uten tvil har vært preget av uroligheter den siste tiden. Han mener usikkerhetene på Wall Street påvirket det norske markedet.
– Faller det ute, så faller det hjemme. Alle usikkerheter har negativ effekt på markedet, og nå føler mange aktører at aksjekursene ikke lenger påvirkes av fundamentale økonomiske betingelser, sier Hermanrud som viser til aksjehoppet til selskaper som Gamestop, Nokia og Blackberry drevet av småinvestorer den siste uken.
Han ser tendenser i markedet som minner om en boble. Markedet har steget mye på kort tid, hvor spesielt grønne aksjer har skutt fart på børsen og sett en oppgang på over 50 prosent i løpet av bare noen måneder.
– Det er for tidlig å si om dette blir en langvarig nedtur . Det kommer an på hvor svekket økonomien vil bli fremover. Vi ser for oss et stygt økonomisk første halvår. Likevel tror jeg mest at markedet ser gjennom virusproblemene slik at dette er en forholdsvis kortvarig markedskorreksjon, sier Hermanrud.
Stor tro på teknologiaksjer
Teknologianalytiker i Arctic Securites Henriette Trondsen tror også at aksjemarkedet kommer til å være ustabilt fremover. Hun anbefaler dermed kun enkelte aksjer og selektiv aksjeplukking.
– På lang sikt tror jeg it-sektoren vil være en strukturell vinner da den påvirker de fleste industrier og selskap. Jeg tror også at dagens krise vil bidra til at digitaliseringstrenden akselererer. Økt bruk av videokonferansesystemer, software, e-handel og e-læring vil nok vedvare etter krisen selv om vi nok til dels vil gå tilbake til vanlige vaner.
Den store Euronext Growth-vinneren Kahoot har også falt noe som følge av markedets usikkerhet. Det trenger ikke å være kilde til bekymring, mener Trondsen.
– Aksjen er priset på en høy verdsettelse. På lang sikt tror jeg fortsatt denne aksjen har høy oppside da det er få norske selskap som kan bli en «Youtube for utdannelse».
Trondsen trekker også frem software-aksjen Crayon, hvor hun tror veksten vil fortsette. Telenor har derimot levert svake resultater fra de asiatiske datterselskapene.
– Jeg tror likevel at europeisk telekom kan bli mer attraktivt i 2021 og konsolidering av telekomselskaper er en potensiell trigger.
– Ikke langvarig nedtur
DNB-forvalter Torje Gundersen understreker at det er vanskelig å ha prognoser med høy treffsikkerhet på ukebasis.
– Men vi tror ikke dette er begynnelsen på en langvarig nedtur, selv om det nok vil være ganske volatilt i markedene en stund fremover. For det brede markedet er det vaksineeffektiviteten mot virusmutasjonene som er viktigst. Det store spørsmålet er hvor raskt gjenåpningen og gjeninnhentingen kommer, sier Gundersen.
Han er optimistisk til året og tror fortsatt på kraftig innhenting i andre halvår fordi det er mye oppdemmet behov og høy sparing.
Det er utviklingen i smitte- og vaksineringssituasjonen som i stor grad er avgjørende for hvordan markedet utvikler seg, sier Gundersen. Situasjonen på Wall Street med Gamestop-aksjen er ikke av like stor betydning.
– Isolert sett er det ikke bobleprising på aksjene på Oslo Børs og i Europa, så det er ingen grunn til store fall i disse markedene. Årsutviklingen i 2021 vil bli preget av virusutviklingen. Short-skvis og Wall Street Bets er ikke ubetydelig, men det velter ikke lasset. Gamestop-casen er klart, men det er ikke like åpenbart at de andre short-casene det snakkes om vil lykkes like godt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.