Forrige uke endte det amerikanske markedet uken med nye toppnoteringer, og den viktige Dow Jones-nøkkelindeksen stengte over 28.000 poeng. Også den bredere S&P 500-indeksen stengte rekordhøyt, på over 3100. I tillegg satte teknologiindeksen Nasdaq rekord, da den stengte med 8541 poeng. Det ble en historisk notering for indeksene som har økt jevnt og trutt den siste uken.

Analytiker Joachim Bernhardsen i Nordea Markets tror oppgangen vil fortsette på Oslo Børs mandag morgen, etter fredagens toppnoteringer i USA.

– Mye av det som driver markedet nå er at man er mer optimistiske med tanke på en handelsavtale mellom USA og Kina. I tillegg er sannsynligheten for en hard brexit betydelig lavere nå enn det var før. Men det som skjer i markedet henger jeg hovedsakelig på utviklingen i forhandlingene mellom USA og Kina, sier han.

Ti minutter etter åpning på Oslo Børs mandag morgen er hovedindeksen opp 0,4 prosent.

Oslo Børs nærmer seg toppnotering

Hovedindeksen på Oslo Børs har steget jevnt siden starten av 2019. For året er indeksen opp 12,47 prosent, og ligger like før børsåpning mandag morgen på 903,58 poeng.

Det er fortsatt et lite stykke unna toppnoteringen i september 2018, da hovedindeksen lå på 946,43 poeng.

– Det er veldig god stemning i markedene nå, men samtidig er det ikke sikkert vi har fått de siste bevegelsene i handelskrigen. Selv om det som er snakk om nå kun er en fase 1-avtale, er det langt bedre enn hvis handelskrigen fortsetter som vanlig, sier Bernhardsen.

Nordea Markets-analytikeren vil ikke spekulere i hvorvidt Oslo Børs kan nå toppnoteringen fra i fjor, men sier at så lenge det går bra i utlandet, vil det bety at det går bra her hjemme.

– Det er et bra klima som kan vare litt til. Det vil dra Oslo Børs opp, men jeg er usikker på om det vil være så mye at toppnoteringen fra i fjor blir nådd.

Handelskrigen påvirker positivt

Knut A. Magnussen i DNB Markets deler Bernhardsens syn på at positive signaler fra handelskrigsfronten mellom USA og Kina er det som driver markedet.

– Det var en bra slutt på forrige uke, og i Asia har det gått bra i natt. Men så er det sånn at den gode stemningen som er nå holdes oppe av et håp for en avtale mellom USA og Kina, og det er ingen andre konkrete nyheter som driver den gode flyten, sier han.

I sin morgenrapport skriver DNB Markets også at en opptrapping av amerikanske importtoller, spesifikt på biler, ikke nødvendigvis vil være dramatisk, men understreker at en frykt er at satsen blir satt opp til 25 prosent.

– En amerikansk tolløkning på biler nå, men sannsynlig motsvar fra EU, vil komme på et svært uheldig tidspunkt. En opptrappet tollkrig på biler vil dessuten ramme aktiviteten i amerikansk bilindustri (der europeiske produsenter er godt representert), som allerede opplever en nedgang i antall ansatte, heter det i rapporten. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.