Amerikanske og asiatiske børser har det siste døgnet falt kraftig. Etter at Wall Street falt kraftig fulgte de asiatiske børsene opp, og nå har også nedgangen truffet Norge.
Samtidig har også oljeprisen falt etter en langvarig oppgang. Dette er dårlige nyheter for Oslo Børs som starter dagen med å falle kraftig. Etter få sekunder med handel falt børsen over tre prosent. Etter litt over en time har hovedindeksen korrigert seg noe og er litt før klokken ti ned rundt 2,97 prosent.
Flere har pekt på den nylige renteoppgangen i USA som en viktig faktor for de fallende markedene. Dette tror også sjefstrateg i Danske Bank Christian Lie er en viktig årsak.
– Det viktigste er renteoppgangen som har kommet i USA. Dette er blitt forsterket at den amerikanske sentralbanken har signalisert ytterligere renteoppgang. Høyere renter har endret etterspørselen på boliglån og bilmarkedet. Investorene begynner å se at rentene påvirker markedet allerede. Når FED signalisere at rentene vil stige tror jeg at vi har nådd toppen i amerikanske økonomi for nå, sier Lie.
Sentralbanken i USA har satt opp rentene tre ganger så langt i år, og det er venter enda en økning før nyttår. Også markedsrentene har steget kraftig i USA den siste tiden. I tillegg har den amerikanske tiårsrenten, ofte kalt tiåringen, økt den siste tiden.
Følg markedsuroen: https://investor.dn.no/#!/Oversikt
Kan vedvare i dager
Lie tror den svake utviklingen vil fortsette på Oslo Børs i flere dager.
– Oslo Børs har en tendens til å følge de globale markedene og følge oljeprisen. Nå har oljeprisen falt, og det påvirker børsen. Jeg tror stemningen kan være dårlig de neste dagene. Det er mange forskjellige faktorer som skaper usikkerhet.
Sjefstrategen peker på svakhetstegn i kinesisk økonomi, svakere globalt vekstmoment, usikkerhet rundt statsbudsjettet i Italia og sjansen for en ytterligere forverring av handelskrigen mellom USA og Kina. Han tror imidlertid ikke dette er starten på et langvarig fall.
– Hvis vi ser på totaliteten, er fortsatt de globale forholdene for bra for et langvarig fall.
De siste månedene har børsrekorder blitt slått både her hjemme og i USA. Siden slutten av september har imidlertid Oslo Børs falt med cirka seks prosent.
– Hva er de største truslene mot videre børsoppgang?
– Det er en oppskalering av handelskrigen, og at de økonomiske nøkkeltallene globalt svekkes ytterligere. I tillegg kan nedjusteringer av inntjeningsestimater påvirke negativt. Om estimatene blir dårligere for 2019, kan dette føre til et ytterligere fall.
Teknologiaksjer faller
I USA har teknologiaksjer ledet an fallet. Teknologibørsen Nasdaq falt 4,08 prosent onsdag, det kraftigste fallet siden juni 2016. Tungvektere som Microsoft, Netflix og Amazon falt alle mellom fem og åtte prosent onsdag. Lie tror det kan har vært for høye forventninger til disse aksjene.
– Det man ser at teknologiaksjene har drevet av veldig høye forventninger. Markedet begynner å se at forventningene har vært for høye. Også mulig regulering av store selskaper som Facebook kan påvirke forventningene.
Oljeprisen har falt det siste døgnet og handles nå for rundt 82 dollar fatet. Dette påvirker den oljedrevne Oslo Børs. Tungvekteren Equinor starter dagen med å falle 2,62 prosent. Også Aker BP starter dagen med fall og er etter ett kvarter etter åpning ned 4,44 prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.