Oslo Børs faller over en prosent fra start torsdag. 

Følg børsutviklingen på DN Investor her.

- Dette er mer enn det vi hadde trodd,  sier Thomas Breivik, meglersjef i DNB Markets til DN på storbankens meglerbord torsdag morgen.

Siden Donald Trump ble valgt til USAs president i november har amerikanske aksjer skutt fart, og har blant mange blitt omtalt som «Trump-effekten». Nå kan det gå mot mørkere tider, tror Breivik. 

- Trump-effekten er over. Markedet har mindre tiltro til Trump, sier han. 

Breivik tror det vil gå negativt ut over industriaksjer og sykliske aksjer i USA fremover, ettersom det er denne typen aksjer som har fått en oppsving etter valget. 

- Denne typen aksjer vil gå ned i Norge og Europa også, sier han og peker blant annet på aluminiumsprodusenten Norsk Hydro. Aksjen åpner ned omtrent tre prosent på Oslo Børs torsdag. 

Breivik tror lakseaksjer og telekom vil kunne få en oppsving, og peker på Telenor og Marine Harvest som eksempler. 

Telenor åpner ned to prosent, mens Marine Harvest åpner ned én prosent.

Globalt børsfall

Utviklingen kommer i kjølvannet av at amerikanske aksjemarkeder stupte onsdag, og asiatiske aksjemarkeder fulgte etter torsdag morgen norsk tid. Europeiske aksjer falt også onsdag, da Oslo Børs var stengt på grunn av nasjonaldagsfeiringen. 

  • Den amerikanske Nasdaq-indeksen hadde på onsdag det største fallet siden britene stemte for å forlate EU i juni i fjor – ned med 2,57 prosent.
  • Dow Jones-indeksen endte 1,78 prosent lavere – det største fallet på åtte måneder. Store finansinstitusjoner, som Goldman Sachs, ledet nedgangen i USA. S&P 500-indeksen endte ned på samme nivå. 
  • De japanske børsene Nikkei og Topix endte ned henholdsvis 1,35 og 1,20 prosent. 
  • De kinesiske børsene Shanghai Composite, Shenzen Composite og Hang Seng i Hong Kong er ned henholdsvis 0,36, 0,29 og 0,35 prosent.
  • Den europeiske Stoxx 600-indeksen endte ned 1,2 prosent.

Internettmegleren Netfonds ventet på forhånd at Oslo Børs skulle stå imot det verste av det kraftige børsfallet i USA og ventet hovedindeksen skulle åpne ned 0,88 prosent torsdag.

«Uroen på Wall Street skyldes ene og alene Donald Trump», skriver Netfonds i en kommentar. Wall Street er gaten der New York-børsen ligger, og brukes ofte som en betegnelse på USAs finansbransje.

Før åpning torsdag var Oslo Børs opp 6,6 prosent siden nyttår. Størstedelen av oppgangen har kommet siden slutten av april.

Politisk usikkerhet

Den skarpe børsnedgangen kommer i kjølvannet av politisk usikkerhet i USA etter at et notat skrevet av FBIs sparkede sjef James Comey ble lekket og rapportert om av flere medier tirsdag kveld. I notatet skriver Comey at president Donald Trump ba ham droppe etterforskningen av sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Dette blir av mange sett på som utilbørlig innblanding i pågående etterforskningen av russisk innblanding i valget. Det hvite hus hevder medierapportene ikke er korrekte.

De siste dagene har Russland-etterforskningen ifølge Financial Times ført til en rekke sammenligninger med Watergate-skandalen fra 1970-tallet da USAs president Richard Nixon ble tvunget til å gå av etter avsløringer om valgkampspionasje. Tall fra søkemotoren Google viser at antall søk på «Nixon» er det høyeste siden 2010, og antall søk på «Watergate» ikke har vært høyere siden 2006.

I tillegg er det knyttet økende skepsis til hvorvidt Trump-administrasjonen vil klare å gjennomføre helse- og skattereform, to tiltak som har sendt amerikanske aksjer til himmels siden Trump ble valgt som president i november i fjor. 

– Kun rått hvis det blir suksess
Aksel Lund Svindal om millionsatsingen på klær, sin styrke, flaks og skaden
01:53
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.