Oslo Børs åpner ned 0,60 prosent fredag.

Det skjer etter at børsene i USA igjen falt kraftig torsdag kveld. Tokyo-børsen sluttet ned over to prosent i morgentimene, og nå har fallet spredt seg videre til Oslo.

– Jeg tror volatiliteten vil fortsette. Når du først har en sånn volatilitet, så tenderer det til å fortsette, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management.

– Ser vi på svingningene har det gått fra den ene ytterligheten til den andre, sier han.

Han ser tilbake på de siste fem månedene der verdensindeksen MSCI ikke har falt med enn en halv prosent. Det har aldri skjedd før.

Nå faller markedene overalt etter en historisk rolig børsperiode.

– Kan ikke bare lukke øynene

Næss ser at prisingen av aksjer er kommet noe ned, litt mer i utlandet enn her hjemme. Men det fortsatt ikke svinebillig.

– Det er ikke sånn at vi har en korreksjon hvor det er så billig at du bare kan lukke øynene å kjøpe, sier Næss.

På forhånd ventet Næss at børsen kommer til åpne ned 2,5 prosent fredag morgen. Næss mener investorene allerede burde ha skodd seg for en nedgang, og sammenligner aksjemarkedet med å gå en tur i fjellheimen.

– Du bør gå på fjelltur når værmeldingen er bra, men du skal likevel ta med deg litt varme klær for det kan komme dårlig vær. Sånn er det i aksjemarkedet også. Det er ikke når markedet plutselig faller at du skal tenke på hva du skal gjøre. Det skal du tenke på i forkant, sier han.

– Det er sjelden det lønner seg å begynne å selge. For en normal investor skal du i utgangspunktet ikke gjøre noe mesteparten av tiden, sier Næss.

Sparebank i børsfallet

Flere analytikere DN har vært i kontakt med denne uken har rådet investorene til å sitte stille i båten og vente til stormen roer seg.

Næss ser imidlertid noen gode muligheter i de norske sparebankene på børs.

Han sier at det som ofte skjer, og også har skjedd denne gangen, er at alle aksjer har falt jevnt. I tilfeller som nå er det noen aksjer som faller fordi de er mer sykliske eller for høyt priset.

– Så er det noen selskaper som er gode selskap, men ikke særlig syklisk, og har falt like mye. Da burde man kanskje vurdere å kjøpe dem. Det er det vi jobber konkret med i porteføljen vår, sier Næss.

Han trekker frem Sparebank 1 SMN og Sparebank 1 SR-Bank som eksempler på noe som kan ligne en kjøpsmulighet.

Lange renter

– Det som ofte er bakgrunnen når markedene faller er at du har en spesiell hendelse, ofte at det kommer mange selskaper som skuffer i resultatsesongen. Men resultatsesongen har vært knallbra. Siden skattereformen i USA kom har inntjeningsestimatene gradvis tikket opp syv prosentpoeng. Det er uvanlig mye, sier Næss.

Investeringsdirektører tror oppgangen i lange renter må være årsaken til uroen i aksjemarkedene denne gangen.

– Det som har skjedd i midten av desember er at de lange rentene har komet opp. 10 års renter er kommet opp 40 til 50 basispunkter i hvert fall i USA, Europa og Tyskland. Kanskje markedet tenker litt mer om konsekvensene av høyere lange renter, sier Næss. (Vilkår)

Full fyr i Sveriges NATO-debatt
02:12 Min
Publisert: