Oslo Børs sluttet fredag ned xx prosent.

Det kom etter at børsene i USA igjen falt kraftig torsdag kveld. Tokyo-børsen sluttet ned over to prosent, mens Shanghai-børsen falt fire prosent.

– Jeg tror volatiliteten vil fortsette. Når du først har en sånn volatilitet, så tenderer det til å fortsette, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management.

– Ser vi på svingningene har det gått fra den ene ytterligheten til den andre, sier han.

Han ser tilbake på de siste fem månedene der verdensindeksen MSCI ikke har falt med enn en halv prosent. Det har aldri skjedd før.

Nå faller markedene overalt etter en historisk rolig børsperiode.

– Kan ikke bare lukke øynene

Næss ser at prisingen av aksjer er kommet noe ned, litt mer i utlandet enn her hjemme. Men det fortsatt ikke svinebillig.

– Det er ikke sånn at vi har en korreksjon hvor det er så billig at du bare kan lukke øynene å kjøpe, sier Næss.

Næss mener investorene allerede burde ha skodd seg for en nedgang, og sammenligner aksjemarkedet med å gå en tur i fjellheimen.

– Du bør gå på fjelltur når værmeldingen er bra, men du skal likevel ta med deg litt varme klær for det kan komme dårlig vær. Sånn er det i aksjemarkedet også. Det er ikke når markedet plutselig faller at du skal tenke på hva du skal gjøre. Det skal du tenke på i forkant, sier han.

– Det er sjelden det lønner seg å begynne å selge. For en normal investor skal du i utgangspunktet ikke gjøre noe mesteparten av tiden, sier Næss.

Påfallende

Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets er kjapp på avtrekkeren når han blir spurt om hva man som investor burde gjøre nå.

– Sitt på sidelinjen. Det er for sent å selge, men for tidlig å kjøpe, sier sjefstrategen, som tror det kommer til å svinge på børsene fremover.

Peter Hermanrud.
Peter Hermanrud. (Foto: Fartein Rudjord)

De tre nøkkelindeksene på Wall Street har falt omtrent 10 prosent på to uker - altså en klassisk korreksjon.

Hermanrud synes det er to ting som er påfallende.

– Gitt størrelsen på fallet er det få åpenbare forklaringer. Den lønnsveksten vi fikk sist er den beste forklaringen for et så stort fall. Det er egentlig en litt svak forklaring for det er basert på en rapport om sterk lønnsvekst, og disse lønnstallene svinger veldig mye, sier han.

For et halvt år siden var lønnsveksten omtrent like høy som nå, før den gikk ned, men kom godt opp igjen ved forrige rapport for en uke siden.

– Du vet ikke om dette er begynnelsen på en trend eller om dette er et enkelttall, men den mest naturlige forklaringen er at markedet frykter at dette ikke går lenger, at vi mer eller mindre er ferdig med lavrenteregimet, sier Hermanrud.

Går for sparebanker

– Den andre tingen som er påfallende med denne korreksjonen er hvor lite redd investorene er med tanke på størrelsen på fallet. Folk tenker stort sett at dette går over, men jeg er redd for at jo flere ganger vi får en smell som vi fikk torsdag, jo mer svekkes klokkertroen på at dette bare er midlertidig korreksjon, sier sjefstrategen.

Han tror markedet har forsvart det stigende aksjemarkedet med at rentene er superlave.

– Men hvis rentene nå skal normalisere seg kan du ikke forsvare den prisingen, sier han.

Robert Næss i Nordea tror oppgangen i lange renter må være årsaken til uroen i aksjemarkedene denne gangen.

– Det som har skjedd i midten av desember er at de lange rentene har komet opp. 10 års renter er kommet opp 40 til 50 basispunkter i hvert fall i USA, Europa og Tyskland. Kanskje markedet tenker litt mer om konsekvensene av høyere lange renter, sier Næss.

På Oslo Børs har de aller fleste aksjer falt jevnt. Noen aksjer faller fordi de er mer sykliske eller for høyt priset.

– Så er det noen selskaper som er gode selskap, men ikke særlig syklisk, og har falt like mye. Da burde man kanskje vurdere å kjøpe dem. Det er det vi jobber konkret med i porteføljen vår, sier Næss.

Han trekker frem Sparebank 1 SMN og Sparebank 1 SR-Bank som eksempler på noe som kan ligne en kjøpsmulighet.

Klare til å kjøpe

Forvalter Jarle Sjo i DNB Markets sier at meglerhuset har økt kontantbeholdningen i forkant av fallet og er klare til å kjøpe i nedgangen.

Jarle Sjo.
Jarle Sjo. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Denne korreksjonen var veldig ventet, så vi har solgt litt, økt kontantandelen, og den benytter vi oss nå av når markedet faller, sier Sjo.

Han er positiv til energisektoren, og vil benytte sjansen til å øke eksponeringen der.

Forvalteren har også noen mulige forklaringer på hvorfor markedene faller til tross for gode global økonomisk vekst.

– Jeg tror det første fallet skyldes at du har en del nye aktører som reagerer i henhold til volatilitet og du har hatt en veldig lav volatilitet i en lang periode. Når volatiliteten plutselig øker blir de tvunget til å selge, sier han.

– Så har du hatt en lang periode med oppgang, og den er kanskje like mye overraskende som den lille korreksjonen vi har hatt nå. Jeg synes den lange oppgangen var ganske uvanlig, og da var det naturlig å få en korreksjon, sier Sjo.

Tror fortsatt ikke på langvarig korreksjon

Aksjestrateg Ingvild Borgen Gjerde i Nordea Wealth Management fastholder at dette ikke kommer til å være en langvarig korreksjon.

Ingvild Borgen Gjerde.
Ingvild Borgen Gjerde. (Foto: Klaudia Lech)

– Det er mange ting som underbygger at dette ikke er drevet av noe fundamentalt. Perifere børser i Europa og i Latin-Amerika gjør det faktisk mye bedre enn i USA. Det er i USA vi ser de aller største fallene, sier hun, og peker på at tekniske faktorer som volatilitetsprodukter og algoritmedrevnefond er med å drive børsene nedover.

Såkalte volatilitetsprodukter er finansielle investeringsprodukter som handler på volatiliteten i markedet.

– Det dummeste man gjør er å selge seg ut nå. Beklager, men å sitte stille i båten er det beste, sier Borgen Gjerde. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette gjør DNB-forvalteren når markedet faller