– Det er ikke så rart at vi møter første fartsdump i oppgangen vi har sett, sier investeringsdirektør Alexandra Morris i Skagenfondene.
Oslo Børs er de siste dagene blitt sterkt påvirket av tiltagende markedsuro på i de globale markedene.
Torsdag endte hovedindeksen ned 2,76 prosent.
– Handelen har vært preget av grådighet i et par uker nå, og nå kommer frykten tilbake. Det er mye usikkerhet rundt viruset, både i forbindelse med sosial distansering og at vaksineutviklingen kan ta lengre tid enn først antatt.
De viktigste indeksene i Europa peker også nedover. Torsdag ettermiddag er DAX-indeksen i Frankfurt ned 2,6 prosent, mens Euronext 100 i Paris er ned 2,7 prosent.
Hjemme i Norge dras Oslo Børs ned av tungvektere som Equinor, DNB og Aker BP. Førstnevnte var ned 2,5 prosent ved stegning, mens DNB var ned 3,9 prosent og Aker BP ned 5,3 prosent.
Nykommeren Pexip gikk det bedre med. Emisjonskursen før handelsstart var på 63 kroner, men like etter at børsdirektør Øivind Amundsen ringte i bjellen rykket aksjen opp til over 90 kroner. Det ga blant annet milliongevinst til alpinistene Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud.
Pexip er dagens mest omsatte med 809,7 millioner på første handelsdag. Akjeprisen endte på 87,5 kroner.
– For optimistiske
I USA falt de viktigste indeksene onsdag rundt to prosent etter at sentralbanksjef Jerome Powell kom med dystre fremtidsutsikter.
– Både uttalelsene fra Powell i FED om tøffere tider i USA fremover, og IMFs uttalelser om at neste offentliggjøring av estimater for verdens økonomiske vekst vil være videre ned, er nok med på å drive børsene ned, sier Morris.
Torsdag ettermiddag åpnet Wall Street ned rundt én prosent, etter at jobbtallene for sist uke ble lagt frem en time før børsåpning.
Mens det på forhånd var ventet en klar nedgang med 2,5 millioner nye ledige sist uke, viste tallene at det ble 2,98 millioner nye arbeidsledige i USA. På den positive siden, var det første gang tallene bikker under tre millioner nye arbeidsledige i uken siden koronakrisen slo inn for fullt.
– Det er tegn på at vi har vært for optimistiske for hvor raskt vi vil takle viruset. I USA for eksempel har legene som uttalte seg på høring for senatet sagt at skolene kanskje ikke kan åpne til høsten.
Trump-effekt
Mens president Donald Trump har økt presset mot Kina – blant annet ved å beordre et føderalt pensjonsfond om å kvitte seg med alle Kina-aksjer – har asiatiske børser falt flere dager på rad.
I Asia forsøker stadig flere land denne uken å gjenåpne økonomiene etter flere måneder med restriksjoner og hjemmekarantene. Det har vært nye utbrudd i blant annet Sør-Korea og Kina, men disse skal ha blitt identifisert tidlig – og myndighetene har sagt de har kontroll.
– At USA og Kina snakker negativt om hverandre er jo ikke positivt, men det ser ut til at under overflaten er samtaler om handel fortsatt på rett kjøl, mener Morris.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.