Sportsutstyrskjeden XXL ble onsdag påført et kursras av de sjeldne på Oslo Børs etter at selskapet varslet betydelig lavere resultater og sjefsbytte etter børsslutt tirsdag.

Toppsjef Ulf Bjerknes forlot selskapet etter to måneder i jobben, mens gründer og styreleder Øivind Tidemandsen la ut om langvarig manglende kontroll og tapsbringende varesalg.

Det saftige budskapet sendte XXL-kursen ned over 40 prosent på Oslo Børs fra start, og kort tid etter børsåpning var selskapets markedsverdi barbert med over to milliarder kroner.

«Ikke hengt med»

Onsdag morgen holdt XXL pressekonferanse i hovedkontoret på Alnabru.

Styrelederen har fått en gradvis mer sentral rolle etter hvert som kjedens nedtur har skredet frem.

– Vi gjorde noen taktiske feilvurderinger og tråkket for hardt på gassen. Vi har vokst veldig raskt, og vi har ikke klart å henge med når det gjelder styring, opplæring og rutiner. Vi var ikke flinke nok, sier Tidemandsen.

Store papirtap

Kurskollapsen rammer også XXL-gründeren hardest.

Etter å ha kjøpt ut broren Tore Tidemandsen i 2016, kontrollerer Øivind Tidemandsen rundt en fjerdedel av selskapet. Sammen med tidligere og nåværende ledende medarbeidere utgjør XXL-ledelsens eierandel over 30 prosent.

Det samlede papirtapet for disse så langt onsdag er på rundt 700 millioner kroner, der Tidemandsen, med sine 24,5 prosent, har fått formuen barbert med godt over en halv milliard kroner.

Nedjusterer

Børskollapsen rammer også tidligere XXL-sjef Fredrik Steenbuch, som tidligere i år gikk over i en annen rolle i selskapet. Papirtapet hans er på over 43 millioner kroner så langt onsdag.

På grunn av det svake fjerdekvartalet nedjusterer XXL nå inntektene for 2018 til 9,4 milliarder kroner, noe som er under analytikernes tidligere anslag på 9,65 milliarder kroner.

Rent driftsresultat (ebitda) ventes i størrelsesorden 530–560 millioner kroner, mens de aller fleste analytikerestimatene hittil har ligget på godt over 700 millioner kroner.

Saken fortsetter under bildet

Fredrik Steenbuch, tidligere konsernsjef i XXL.
Fredrik Steenbuch, tidligere konsernsjef i XXL. (Foto: Mikaela Berg)

Da han gikk av 24. oktober i år etter 11 år i stilling kom Steenbuch med følgende forklaring på nedturen:

– Investorene fikk retailangst. De visste ikke hvem som ville stå gjennom denne stormen. Det er årsaken, sammen med at vi ikke har levert resultat som forventet fordi retail er vanskelig. Da blir det som det blir, men oppgang er selvfølgelig mye morsommere enn nedgang, sa Steenbuch da.

Kostbar lojalitet

Også XXLs lagersjef, Geir Nielsen, er blant toppene som må se formuen kraftig barbert. Med et fall på over 33 millioner kroner hittil onsdag, eier han nå aksjer for 44 millioner kroner.

Tidligere treningsdirektør og administrerende direktør Robert Iversen har i likhet med tidligere driftsdirektør Anders Fjeld og økonomisjef Arne Frostad beholdt sine aksjebeholdninger etter at de forlot XXL.

Tidligere driftsdirektør i XXL, Anders Fjeld.
Tidligere driftsdirektør i XXL, Anders Fjeld. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Mer spesielt er kanskje at de lojalt ikke har solgt seg ned. Lojaliteten har kostet dem over 55 millioner kroner samlet bare så langt onsdag.

Papirtapene blir betydelig større om man ser på året som helhet. Ved inngangen til året sto XXL-aksjen i 85 kroner. Børskollapsen onsdag bringer aksjen ned rundt 73 prosent så langt i år.

Dermed har gründerne, ansatte og tidligere sentrale medarbeidere et papirtap på rundt 2,5 milliarder kroner i 2018.

Laster opp

Kursraset har gjort det attraktivt for andre XXL-ansatte å kjøpe seg opp i selskapet.

Onsdag formiddagen melder innkjøpsdirektør Tom Erik Kjønø å ha kjøpt 234.000 aksjer i selskapet til kurs 23,1 kroner. Han eier etter dette 405.000 aksjer og 162.623 opsjoner i XXL.

Finansdirektør Stein Eriksen har også kjøpt sine første 30.000 aksjer til samme kurs, mens tilbuds- og engrosdirektør Harald Borgen har kjøpt 8700 aksjer til kurs 22,60 kroner.

Det bringer Borgens innehav til 48.700 aksjer og 162.623 aksjer i XXL.

Børsras, trøblete sesonger og en handelsbransje som opplever ragnarok. Dette sa Ulf Bjerknes da han tiltrådte jobben som XXL-sjef i oktober
01:16
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.