På ukens siste handelsdag faller de europeiske bankene bredt.
Fallet ledes an av storbanken Deutsche Bank som faller så mye som 14 prosent fredag ettermiddag.
Deutsche Bank-aksjens kraftige fall kommer som følge av at bankens Credit Default Swaps (CDS) har steget betydelig. CDS, eller «kredittapsforsikring», er et finansielt instrument som fungerer som en forsikring der selgeren skal kompensere kjøperen i tilfelle en konkurs. Når prisen på en CDS stiger kraftig tolkes dette som økt konkursfare.
– Det spiller på at markedet er nervøst. Det har vært store utfordringer for bankene den siste tiden, sier Joachim Bernhardsen, aksjestrateg i Nordea Asset Management, som er bankens avdeling for kapitalforvaltning.
Bredt fall i Europa
Etter at de to amerikanske bankene Silicon Valley Bank og Signature Bakn kollapset i begynnelsen av mars, har bølger av uro preget det globale finansmarkedet. I forrige uke kollapset også den sveitsiske storbanken Credit Suisse som raskt ble kjøpt opp av rivalen UBS.
Fredag kom imidlertid meldingen om at Deutsche Bank stuper, noe som sender nye bølger gjennom det europeiske bankmarkedet.
Bernhardsen i Nordea tror Deutsche Banks børsfall trolig henger sammen med at den uventet kunngjorde en innfrielse av et obligasjonslån som egentlig forfaller i 2028.
– Banken har ikke gitt noen utfyllende kommentar foreløpig, og markedet tenker at noe er galt.
I skrivende stund faller den tyske storbanken Commerzbank 8,6 prosent. Fredag formiddag falt aksjen så mye som ti prosent.
Barclays PLC som er Storbritannias tredje største bank faller 5,98 prosent. Verdens største bankgruppe, HSBC, med hovedkontor i London faller 4,45 prosent. Banken kjøpte nylig opp Sillicon Valley Banks britiske filial etter at den amerikanske banken kollapset.
Norden følger
Bankuroen har også nådd Norden der storbankene faller kraftig.
På Oslo Børs faller DNB-aksjen 3,3 prosent, mens Swedbank er ned 2,9 prosent på Stockholm-børsen.
Nordea-aksjen faller mest, men handles fredag ekskludert utbytte. Justert for dette er fallet på to-tre prosent.
I København faller Danske Bank mer enn fire prosent, mens Sydbank faller seks prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.