Oslo kommune har valgt å tvangsinnløse de resterende aksjene i Hafslund etter at de kjøpte selskapet tidligere i år.

Kommunen fremsatte gjennom det kommunale selskapet Oslo Energi Holding i juni et frivillig bud om kjøp av samtlige aksjer i Hafslund til 96,75 kroner per aksje.

Styret i Hafslund mente den gang at verdiene i selskapet var betydelig høyere enn det kommunen ville betale og rådet aksjonærene sine til å ta saken til retten for å fastsette en pris.

Kan ta saken til retten 

Oslo kommune kjøpte i april den finske kraftgiganten Fortum sin aksjepost i Hafslund, som da var på 34,3 prosent, og fikk derfor en eierandel i kraftselskapet på over 90 prosent. 

Med en eierandel på over 90 prosent kan Oslo kommune dermed tvangsinnløse de øvrige aksjonærene som ikke aksepterer prisen.

Kommunen har nå valgt å tvinge igjennom salget, melder Hafslund i en børsmelding torsdag kveld. 

Dersom aksjonærene vil ha mer enn 96,75 kroner per aksje, må de ta saken til retten. Tidligere i sommer skrev DN at Hafslund hadde hentet inn en uavhengig verdivurdering av selskapet fra meglerhuset Sparebank 1 Markets. 

«Sparebank 1 Markets har konkludert med at selskapets underliggende verdier per aksje er 139 kroner dersom man tar utgangspunkt i forventede transaksjonsverdier i dag, og 168 kroner dersom man tar utgangspunkt i diskontering av forventede fremtidige kontantstrømmer», skrev Hafslund-styret i en børsmelding i juni.

Kan gå glipp av 1,69 milliarder

Dersom retten finner det at aksjekursen er høyere enn Oslo kommunes tilbud, må det kommunale selskapet Oslo Energi Holding regne med å punge ut langt mer enn planlagt. Sammenlignet med Sparebank 1 Markets' anslag på de reelle verdiene i Hafslund, vil småaksjonærene i selskapet gå glipp av 1-1,69 milliarder kroner. Hvor mye mer de vil få, vil være avhengig av utfallet av det rettslige skjønnet.

Styreleder Birger Magnus i Hafslund sa til DN i juni at styret har fått indikasjoner på at det kommer til å gå mot et rettslig skjønn. (Vilkår)

Fra Oslo til Trondheim på 30 minutter i Hyperloop?
«Fremtidens hurtigtog» gjorde vellykket prøvetur i 310 km/t.
00:24
Publisert: