Solcelleselskapet Otovo omsatte for 205 millioner kroner i fjerde kvartal 2022, og fikk et resultat før skatt på minus 97,9 millioner, fremgår det av selskapets ferske kvartalsrapport.

Omsetningsmessig er det så vidt en dobling sammenlignet med fjerde kvartal 2021, mens underskuddet før skatt økte fra 37,8 millioner i 2021 til rett i underkant av 100 millioner i 2022.

Driftsresultatet endte på minus 93 millioner kroner, mot minus 62 millioner kroner i fjerde kvartal 2021.

Like etter kvartalsrapporten meldte selskapet at det har hentet ny kapital i form av en rettet emisjon og gjennom et lån fra to norske banker.

– Jeg tror aksjonærene nok er glade for at vi henter en solid gjeldspakke, i stedet for en stor emisjon. Med denne pakken syvdobler vi gjelden, og dermed går egenkapitalavkastningen kraftig opp, sier Otovo-sjef Andreas Thorsheim til DN onsdag morgen.

Otovo-aksjen stiger rundt 0,7 prosent onsdag morgen.

Over en mrd. i finansiering

Den nye finansieringspakken inneholder altså både lån og utstedelse av nye aksjer. Pengene skal brukes til bygging av solcelleanlegg for over en milliard kroner.

  • Til sammen 100 millioner euro, hvorav halvparten er forpliktet, er tatt opp i lån fra DNB og Sparebank 1 SR. Det tilsvarer om lag 1,1 milliard norske kroner. Thorsheim opplyser at lånet har en løpetid på tre år og en rente på 3,5 prosent pluss referanserenten euribor med tre måneders løpetid.
  • En rettet emisjon på 200 millioner kroner, fullt ut garantert av største eier AxSol AB. Tegningskursen er blitt satt til 19,88 kroner per aksje, noen øre over tirsdagens sluttkurs på 19,7 kroner. Nysnø Klimainvesteringer, Agder Energi Invest, Obos og AxSol har indikert at de vil tegne seg for sin relative andel i emisjonen.

Om premien mot sluttkurs tirsdag, sier Thorsheim:

– Vi er veldig glade for støtten fra de største eierne.

AxSol er det svenske industrikonsernet som er kontrollert av Axel Johnson Gruppen. Det eier drøyt 20 prosent av aksjene i Otovo, og er største eier i selskapet.

Nysnø er nest største eier med 7,25 prosent av aksjene, mens Agder Energi Invest er tredje største aksjonær med en eierandel på 6,7 prosent.

Ved utgangen av fjerde kvartal 2022 hadde selskapet en egenkapital på 528 millioner kroner, mens de samlede forpliktelsene økte fra 111 millioner kroner ved utgangen av 2021, til 264 millioner kroner ved utgangen av 2022. I kvartalsrapporten skriver Otovo at økningen i stor grad skyldes høyere aktivitet i selskapet.

Lønnsomhetsmål

Selskapet gjentar i en børsmelding at det venter minst en dobling av omsetningen i første halvår 2023, samtidig som det er ventet lønnsomhet i seks land i løpet av samme periode.

Utover det ventes det lønnsomhet for ni til ti land innen utgangen av året, og for alle de 13 landene i løpet av 2024, opplyses det.

Dette gjelder igjen lønnsomhet på ebitda-nivå, slik Thorsheim også siktet til i forbindelse med tredjekvartalstallene. Ebitda er et regnskapsuttrykk for resultat før av- og nedskrivninger, samt før renter og skatt.

– Vi har ikke sagt noe om når vi venter å se grønne tall lenger ned i regnskapet, men at vi vil ha lønnsomhet på ebitda-nivå i seks land til sommeren, og så jobbe videre med flere land utover høsten, sier Thorsheim.

Otovo er verdsatt til 2,7 milliarder kroner på Oslo Børs. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.